В знак на протест срещу лошите пътища в България, великотърновец плати годишната си винетка с жълти стотинки. В продължение на месеци Николай Василев събирал по една и две стотинки, докато събере нужните 97 лева за винетен стикер на автомобила си. Мъжът се надява и други да последват примера му, тъй като сега е периода, в който масово се купуват годишните винетки.

Николай Василев занесъл жълтите стотинки в пликове на касата в управлението на пътната агенция в старата столица. Казва, че така изразил гражданската си позиция срещу разбитите пътища в цялата страна. Решихме във вид на малък протест към агенция Пътна инфраструктура да си закупим винетен стикер с жълти стотинки - по една и по две. Общо около 6 500 бройки, на стойност 97 лева, заяви Василев пред БНТ.

Близо два часа служителките на Областно пътно управление броили монетите, които им занесъл недоволният великотърновец. Николай казва, че съзнава, че затруднява служителките, които нямат никаква вина за дупките по пътищата, но се надява не само да го разберат, но, макар и негласно, да го подкрепят. Първо да се извиня на жените, които работят в агенцията, и които броиха стотинките за около час и 45 минути. Те нямат никаква вина, че пътищата са в такова състояние - дупки, непочистени от снега, от пясъка. Просто усвояват се пари, но не за добро качество, заяви Николай Василев.

Той се надява тази година примера му да последват хилядите недоволни данъкоплатци шофьори в цялата страна, които организират протести и са пряко потърпевши от дупките. Вярва, че така е възможно да бъдат чути. Може би ако по-голяма част от хората го направят, може и да има някакво решение, посочи Николай Василев.

Разбира се, възмутени шофьори не липсват. Някои дори се притесняват, че и новите пътища са опасни. Новите пътни настилки също не отговарят на изискванията, защото съм пътувал в Европа и там самата пътна настилка е с различна грапавост в сравнение с нашата. При нас тази пътна настилка, която се прави нова, се поставя пътна настилка, която е гладка, загладена. Масово, смея да твърдя че много от произшествията нямаше да ги има, ако имаше грапавост на асфалта. Защото тогава нямаше да загубят много от водачите контрол над автомобила си, каза Мариян Василев. Ако пътищата в България са в добро състояние, масово водачите ще плащат, дори и по-висока цена за винетките, тъй като ще спестяват пари за ремонт на автомобилите, казва още великотърновецът.