Запустяла сграда и купол, част от метеорадар, намиращи се в края на града. Те са последното свидетелство, че край Кърджали някога е функционирало летище, пише 24rodopi.com. 

Останките от авиационното минало на родопския град, с идея да се превърнат в инвестиционно бъдеще... Стартът е даден в началото на 60-те години. Кърджалийската аерогара се е използвала основно от вертолети и транспортни самолети. Осъществявали са се ежедневни пътнически полети между София и Кърджали. Летището е служило и за излитания, свързани със селскостопански цели.

За съжаление, фатален инцидент през септември 1971 година помрачава работата на летището. Малък транспортен самолет излита от София, но никога не каца в Кърджали. Забива се челно в скалите край връх Свети Дух, близо до село Мала Църква. Загиват 11 души. След катастрофата пътникопотокът намалява драстично. В началото на 80-те години летището е изведено от експлоатация, работи само метеорадарът, който до 2003 година ежедневно предава синоптични прогнози. 

Днес, времето и вандалските прояви са дали своето отражение. Достъпът до сградите е свободен, тъй като вратите са откъртени. Оставената апаратура напомня за славните авиационни години, а една летателна книга, захвърлена на земята, буди особен сантимент и навява спомени…
Вероятно и те ще избледнеят, когато на терена на нефункциониращото вече летище бъде изградена индустриална зона. Това ще се случи обаче, когато се появи сериозен инвеститор, който да ситуира производствени мощности там.

Всъщност, теренът бе прехвърлен на Национална компания „Индустриални зони“, които трябва да изградят инфраструктурата на зоната. Търгът за избор на изпълнител се е провел в края на 2019 –та година.

Най-сериозен интерес до момента е проявила китайска компания, въпреки притесненията от липсата на достатъчно кадри в региона. Намеренията обаче са били „замразени“ след началото на ковид пандемията.