Пловдивското кметство на район „Източен” от понеделник се премести в бившия хотел на рапъра Ванко 1. Административните служби са разположени на първите два етажа, като за удобство на гражданите на партерния етаж е разкрит фронт офис. Там се намира и гишето на „Местни данъци и такси“, уточнява в. Монитор.
Най-онеправданите общински служители в Пловдив вече ще работят в по-добри условия в нова сграда. Това коментира кметът Иван Тотев по повод официалното преместване на кметството на район „Източен” в сградата на бившия хотел на Ванко 1 на булевард „6 септември”.

С тържествена церемония и водосвет в понеделник беше прерязана лентата на новата административна сграда. Освен градоначалника на събитието присъстваха останалите районни кметове на града, както и депутатите Спас Гърневски и Менда Стоянова. На един от най-често задаваните въпроси от граждани – каква ще е съдбата на басейна на покрива, кметът на Източен Николай Чунчуков отговори, че той няма да се ползва от администрацията. Съоръжението не е демонтирано, но е покрито и е положена хидроизолация.

Освен че ще е по-удобна за общинските служители, новата сграда е по-практична и за граждани, тъй като всички административни услуги са изнесени на първия етаж.

На партерния етаж е разкрит фронт офис. Там се намира и гишето на „Местни данъци и такси“. В новата сграда достъпът на трудноподвижни лица е максимално улеснен.

Историята на сградата започва още през 2010 година, когато е обявена за публична продажба от НАП за сумата от 2.7 млн. лв.

„След като сградата бе пусната в продажба, написах писмо до тогавашния финансов министър Симеон Дянков и директора на НАП с молба тази сграда да не се продава, а да се предостави на Община Пловдив. Повече от година продължи процедурата по предаване на сградата, а след това започна и работата по обновяването”, коментира Иван Тотев.

На горните два етажа на сградата се управлява цялата градска транспортна мрежа на Пловдив, включително и светофарите. Преместването е извършено само в рамките на един работен ден, а телефонните номера са запазени същите. Работното време на кметството е от 8:30 до 17 часа всеки делничен ден.