Когато 80-годишният бай Гено излезе на западната тераса, е гражданин. Погледне ли от източния балкон, в нозете му се ширват лехи с чушки и домати досущ като на село. Вече 25 години мъжът обитава панелка на първия етаж на улица „Златорог” на ръба между квартал „Изгрев” и индустриалната зона. Адресната регистрация обаче не му пречи да поддържа малко зеленчуково стопанство, ширнало се върху 150 кв. метра между терасата на апартамента му и металните гаражи на комшиите. Хем е на една крачка, хем е закътано и не се вижда от улицата, та да не прескачат неканени гости и да си тръгват с пълни торби зарзават. ​​​​​​​
Стопанството на Гено не е единственото - целият блок върти частно зеленчукопроизводство за лична консумация и е заразило даже жителите на съседната панелка. Тръгне ли човек по улица  „Удроу Уилсън”, от лявата страна първо вижда самоделно скована ограда, която леко се е наклонила от едната страна. Теренът изглежда позапуснат, ала по вързалата слива и другите плодни дръвчета личи, че някой си е правил овощна градина. 

По-нататък под балкона са строени десетина бутилки от минерална вода, които служат за поливане на наедрелите домати по колчета, строени току пред жилищния блок. Садени са предвидливо между дървета, та да са скрити от лакоми очи с естествен щит. 

След още няколко крачки се ширва стопанството на Гено. Ред лоза окрайчва ранчото му, а зад нея стройно са подредени лехите. Едри сиврии лъщят на слънцето, пресен кромид вее пънкарски тъмнозелен перчем. Има също краставици и домати. Стопанинът редовно вади картофи от малката си градска нивичка. Бере смокини, череши, сливи и ябълки. Ягодите не може да ги видите, защото вече преминаха, сочи мъжът ъгъла, който е тяхното царство.  Напролет гледа марули, наесен зреят тиквите му. 

Откакто съм подхванал тая работа, не знам къде е пазарът в квартала, хвали се Гено Генов. Сутрин рано пенсионерът слиза да нагледа посевите и докато полее и прекопае, става обяд. Откакто се е пенсионирал, редовно  изкарва така поне по половин работен ден. Преди това 35 години бил геолог - обиколил мините в Мадан, Маджарово, 2 години изкарал в Либия, после завършил стажа в „Редки метали”. Обаче все го влече към селото и  домашната продукция за трапезата.  Гено е роден и отраснал в харманлийското село Българе и до 7. клас помагал в кърската работа. Оттогава е гражданин, но пак е намерил начин да съвместява двата начина на живот, като отглежда биозеленчуци и плодове под балкона. 

Не ползвам никаква химия, пали се стопанинът. Подсилва песъчливата почва в междублоковото пространство само с естествен говежди тор, която взима от овчарник до Ягодово, щом се накани да иде там за мляко. За поливане пък взима назаем ръчната помпа на съседа, който също си е направил двор, насаден със зарзават, и даже си го е оградил като частна собственост. 

Между комшиите от последния блок на ул. „Златорог” има и дружеска конкуренция.  Гуно току занича дали съседката Зоя от по-долното градско ранчо не е отгледала по-големи чушки и домати от неговите. И тя като него гледа още боб и картофи. Нейното стопанство граничи с това на сина  Иван от другия вход на жилищната сграда. 

„Вижте тука как е запустяло, а погледнете сега моята жена как е насяла риган и магданозче - хвали я Гено. - А това е тученица. От нея хубава супичка става”. 

На една ръка разстояние
Макар да няма ограда и насажденията да тръгват веднага от пътеката зад гаражите, рядко се случва някой да нагази, да напакости или да обере урожая. За всеки случай Гено не чака всичко да узрее докрай, а къса доматите леко зелени. Общинари също не са наминавали да питат защо си е ширнал стопанството на терен, който не е негов. Мъжът пък е доволен, че вместо да избуяват буренаци, хем го е облагородил, хем салатата му е без пари на една ръка разстояние.

Източник: Марица.бг