Първи случай на западнонилска треска в Пазарджик. Жена на 56 години е заразена с вируса.

Това е шести случай за лятото, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Жената е с възпаление на мозъка. Още при началните симптоми лекарите в пазарджишката болница са се ориентирали правилно и са изпратили серум за изследване в референтната лаборатория, обясни той.

Вирусът се предава на човека основно с ухапване на комари. Това може да са екзотичните тигрови, както и "местните" видове, характерни за България. В редки случаи заразата се пренася чрез ухапване от кърлежи.

До август миналата година е имало един регистриран случай. От болните таза година само един е заразен извън България – в Кипър. В страната са се заразили мъж и жена от Монтана, дете от Бургас и 40-годишен софиянец и жената от Пазарджик, припомня БГНЕС.

Инкубационният период на заболяването е между 3 и 14 дни. Много хора изкарват западнонилиската треска безсимптомно. В масовия случай протича леко или умерено тежко с грипоподобни оплаквания.

Тежките неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са един на 140-320 случая - по-вероятно при хора в напреднала възраст или със силно понижен имунитет.