Главният прокурор Сотир Цацаров поиска уволнението на обвинителя от Върховната административна прокуратура Тодор Мерджанов за консултации и подпомагане на осъдената от Районен съд - Благоевград за измами врачка Гюлшен Ходжа, пише struma.bg.

Предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурора от ВАП е внесено във ВСС заради нарушения на Етичния кодекс, които "сериозно накърняват престижа на съдебната власт", съобщиха вчера от пресслужбата на държавното обвинение, както вече информира БЛИЦ.

Проверката срещу Тодор Мерджанов, който беше прокурор в Окръжна прокуратура - Благоевград, започнала след сигнал в Инспектората на ВКП. От съобщението на прокуратурата става ясно, че Мерджанов е "поддържал контакт с криминално проявеното лице Петър Петров", който е подсъдим за държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение. Но уволнение му се иска заради това, че помагал на врачката, с която Петров живеел на семейни начала. Тя била осъдена четирикратно за измама. От началото на август 2016 г. изтърпява ефективно наказание лишаване от свобода общо от 5 години и 6 месеца в затвора в Сливен.

Още по време на разглеждане на делото й в съда в Благоевград през 2015 г. Мерджанов контактувал с осъдената и с Петров. С негово съдействие бил ангажиран адвокат, който давал правни консултации на подсъдимата и мъжа й във връзка с делото.

След задържането на Гюлшен Ходжа в началото на август 2016 г. за изпълнение на наказанията Тодор Мерджанов лично изготвил молба от нейно име за прекъсване на изпълнението на наказанието й, като посочил следния мотив - заболяване на едно от децата й. Не само това, но провел и лична среща с шефа на Окръжна прокуратура - Сливен Пламен Стефанов, който е компетентен да постанови прекъсване на наказанието. Мерджанов настоявал молбата на жената да бъде уважена, но окръжният прокурор на Сливен категорично отказал.

Затворничката, за която прокурор Мерджанов е ходатайствал, е популярната врачка Гюлшен Ходжа, която бе осъдена от благоевградския съд на две години и половина затвор при първоначален строг режим за измами, научи „Струма“. Зад псевдонима на врачката стои 23-годишната Николинка Василева от Златица, която прибра 11 950 лв. за разваляне на магии от двама наивници в Пиринско. Единият бил Славчо Златинов, който се свързал с нея по телефона, след като я видял в предаване на кабелна телевизия ОКО. Човекът помолил да му открие багера, който бил затрупан от свлачище в мината в село Брежани. Гледарицата обещала, че ще му помогне, но за целта били нужни 290 лв. По нейно указание той изпратил пощенски запис на името на Петър Петров в град Пирдоп. Впоследствие той се чул с нея по телефона и тя му казала, че на семейството му е направена черна магия, която тя може да развали. Потърсила му няколко комплекта чаршафи, калъфки и 300 лв. След това още 2100 лв., на другия ден още 4000 лв. Изплашеният човек изпратил всичките пари с пощенски запис. Когато се усъмнил, че има нещо гнило, и си потърсил обратно парите, гадателката му казала да изчака, защото имала пътуване до Турция. При последващ разговор му заявила, че няма да му върне парите и ако я потърси, щяла да каже в полицията, че й е платил, защото „спала“ с него. Независимо от заплахата, Славчо Златинов подал жалба в полицията за това, че е измамен с 6590 лв.

Виолета Атанасова от симитлийското село Черниче дала 5360 лв. за разваляне на магии на врачката от Златица. Районният съдия Владимир Пензов я призна за виновна за това, че при условие на продължавано престъпление в периода септември 2011 г. до февруари 2012 г. е извършила измама за 11 950 лв. Тя е осъдена да лежи 2 години и половина в затвора при първоначален строг режим, както и да изплати сумите на завлечените хора. Отделно от това съдията активира срещу врачката условна присъда от 3 години на Районен съд - Пирдоп, пак за измами, която ще изтърпи отделно. Присъдата бе потвърдена от Окръжен съд - Благоевград.

Нарушенията на принципите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от прокурора са довели до накърняване престижа на съдебната власт. Поведението му противоречи не само на обществените нагласи и очаквания при осъществяване на една от основните ценности на демократичното общество - правосъдието, но и на моралните принципи и норми. Нарушенията се отличават със значителна степен на обществена укоримост, поради което главният прокурор за първи път поиска налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание на върховен прокурор - "дисциплинарно освобождаване от длъжност на магистрата", се казва още в съобщението на прокуратурата.

Тодор Мерджанов започва работа като прокурор първо в РП - Пазарджик през 1990 г., а няколко месеца след това е преместен в РП - Велинград, където изкарва близо 11 години. През 2001 г. е назначен за прокурор в Окръжна прокуратура - Благоевград, където работи в продължение на 5 години. През 2006 г. е назначен в Апелативна прокуратура - София, а през 2008 г. - във ВАП. През 2012 г. Тодор Мерджанов беше сред номинираните за член на ВСС от независими депутати. Предложението е внесено от депутатите Дарин Матов, Тодор Великов, Димитър Чукарски, Огнян Пейчев, Валентин Иванов, Калина Крумова, Огнян Тетимов и Димитър Карбов. По този повод беше припомнен случай от 2009 г., когато Мерджанов се опитал да купи общинско жилище в Благоевград, но Общинският съвет в града му отказал, защото той имал имоти и на други места и така на практика не отговарял на критериите за получаване на такова жилище.

Т. Мерджанов е семеен, негов кум е генерал Ангел Марин, вицето на президента Георги Първанов. Прокурорът има двама синове, единият от които е женен за дъщерята на благоевградска адвокатка и преподавател в ЮЗУ.