82 са майките под 18-годишна възраст, родили своите бебета в Казанлъшко през миналата година, по данни на ГРАО в Община Казанлък. Те са с една повече от предходната 2015 година, и с 9 повече от година по-рано, през 2014 година. Тенденцията деца да раждат деца расте с всяка изминала година, бавно, но сигурно, като има и „леки отклонения“ от нея. През 2012 година родилките в Казанлъшко под 18 години са били 103. През 2013 година родените от майки под 18 години бебета в района са 56.
Последното бебе за изминалата година също бе родено от непълнолетна майка - 16- годишната Стефана, която роди Сребра. Първото за новата също е бебе на дете - 15- годишната Марийка, която роди Алим, който три дни след раждането си, вече е с ново име и се казва Ангел, по желание на бащата. Така първото за 2016 година бебе в община Казанлък вече носи не ромско, а българско име - Ангел Николов Чакъров.
 

Статистиката на Родилното отделение в МБАЛ - Казанлък също потвърждава тази тенденция. На практика всяко четвърто дете, родено в отделението през 2016 година, е родено от майка до 19 години. 8 са били родилките до 14 години, други 87 са били до 19 години. Годишният регистър на проплакалите в отделението новородени е 467 бебета. Повечето от тях са били момчета - 241, 230 са момичетата. Четири са и двойките близнаци.
 
В отдел „Гражданско състояние“ на Община Казанлък статистиката е малко по-различна, заради присъствените актове за раждане и на родени жители на община Казанлък в чужбина. В тази статистика обаче не се записват родените в старозагорски болници  бебета, където голяма част от казанлъшките бременни, въпреки отличните условия и грижи по този процес в казанлъшкото АГО, все още предпочитат да раждат. 623 са общо издадените актове за раждане от ГРАО, като 151 от тях са на родени деца в чужбина.
 
Повече от половината от родените деца са родени в двойки без брак- 334. Едва 56 от родените през миналата година бебета са брачни, показва статистиката на ГРАО. Голяма част от тези брачни, са деца на ромски семейства, които поради различни промени в Кодекса за социално подпомагане или поради причини емиграция предпочитат да сключат брак, вместо свободното съжителство. Има и т.нар. прокурорски бракове, с цел избягване на съдебни преследвания и други последствия спрямо съжителство с малолетна и непълнолетна. Бракът в такива случаи, макар и чисто формален юридически, отменя дузина главоболия и за родителите на съгрешилата непълнолетна, както и за биологичния баща на новороденото.
 
През изминалата година расте и броят на странните комбинации от имена за новородени, резултат от комбиниране на етноси, традиции, фамилни изисквания, етнокултурни различия. Всичко това води до изключително пъстра, често стъписваща и не съвсем благозвучна картина на имената, която вече е с тенденция да променя като цяло българския именник и българската именна традиция.
 
Песимистичните прогнози са, че не е далеч времето, когато изконни сега български имена ще са рядкост, за сметка на все по-набиращите актуалност и растящи като брой имена, дадени на новородени в Казанлъшко през 2016 година като: Юлиян, Габриела, Зинка, Фунда, Рая, Атче, Онур, Алеко, Зюлейха, Дафне, Битюл, Деспина, Рейхан, Ифет, Фюдай, Анка, Айсел, Умут, Данчо, Фикрет, Шериф, както и имена на модерни герои от актуални сериали - като Зенер и Панер.
 
Запазва се тенденцията сред предпочитаните имена на новородени да е Исус, както и Зинаида, вместо досегашното Зинка. Доскорошната Сийка, която се раждаше от родилки, живеещи в „Казмера“ или „Кармен“ вече е Сула, според модната тенденция на кръщавките от миналата година. Същото е положението и с Галя, все по- предпочитано име за момиче сред ромите в района.
 
Сред българските имена, предпочитани се оказват Валерия и Георги, като за Данчо или Йордан се „борят“ почти еднакъв брой родители – роми и българи.
 
Традицията, модерността, етнотенденциите и неумолимите закони на живота слагат отпечатък и в трите имена на новородените - лично, бащино/ майчино, при положение на отказ от припознаване от страна на таткото/ и фамилия. Все по-масови стават случаите и на имена, компилация от две религии и две исторически и политически времена. Традиционните окончания на "ов“ и ев“ често се превръщат в логистични спорове между родители и служители в ГРАО.
 
„Опитваме се да обясним на родителите, че името все пак трябва да е и благозвучно и да се носи с чест, без да създава предпоставки за подигравки или неприятни емоции и асоциации за новороденото”, споделят служители от отдела в Казанлък. Допълнително благозвучието на името може да бъде белязано и от това, че презимето е женско име, поради отказ на таткото да даде своето на новороденото си отроче, като го припознае. Причините за този отказ обикновено са по-често икономически и социални, отколкото други, показва практиката.
 
Така в регистрите за ражданията в Казанлъшко са се появили Ифет Маринова Ангелова, Ангел Весев Асенов, Фати Деницова Палазова, Демир Исус Цанков, Златка Сонева Атанасова, Сула Алексиева Йорданова, Васил Надев Младенов, Сребра Стефанова Мишева. Има обаче и твърде шармантни комбинации като родената в Германия нова жителка на казанлъшки квартал Орхидея Ферадова Юзеирова или Зинаида Найденова Мишева и Чавдар Албенов Тодоров.
 
Източник: zakazanlak.bg