Втора издънка направи асеновградската детска градина "Слънце". След като преди две години забавачката се прочу със синьо мляко, което бяха консумирали малчуганите, сега тя е затворена под карантина заради случай на хепатит А. Карантинният период ще продължи до края на месеца. С опасния вирус е диагностицирано 4-годишно момченце от ромския квартал "Лозница" в града.
В момента детето е настанено за лечение в Инфекциозната клиника в Пловдив. Заради инфекцията всички контактни с детето са поставени под наблюдение. На всяко дете от забавачката е дадено направление за лабораторни изследвания. Изпълняват всички предписания, разпоредени от Регионалната здравна инспекция като засилена дезинфекция и ежедневен филтър и наблюдение на децата. 

Това е шести случай на жълтеница в ромската махала в рамките само на месец. Заразата в квартала се разпространи още през месец май, когато бяха засечени четири заболели деца. Случаите са изолирани и не може да се говори за бум на жълтеница, казаха от Районната здравна инспекция. Въпреки това общината е задължена да направи крайна дезинфекция в зоната и ежедневно да извършва сметосъбиране. Xeпaтит A e виpycнa инфeĸция, ĸoятo ce пpeдaвa чpeз зapaзeнa вoдa или xpaнa. Ocнoвнa пpичинa зa paзпpocтpaнeниeтo нa бoлecттa e лoшaтa личнa и пyбличнa xигиeнa. Ocвeн чpeз мpъcнитe pъцe, зapaзaтa ce пpeнacя и чpeз нexигиeничнo oбpaбoтeнa или cъxpaнявaнa xpaнa

Припомняме, че преди две години Асеновград бе в паника, след като една сутрин в детска градина "Слънце" доставили синьо прясно мляко на малчуганите. След като разсипали част, лелките в градината се усъмнили в цвета на млякото. Оказало се, че на дъното на съда имали таблетки, подобни на тези, за тровене на мишки. На 130 деца бяха направени промивки, тъй като не се знаеше кое дете е пило от синьото мляко и кое не е. В крайна сметка пробите на децата показаха, че количеството погълнато вещество не е било достатъчно, за да навреди на здравето на децата.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ