Жени ще се помолят за рожба и ще получат благословен резен от ябълка днес в храма "Св. Богородица Успение" в кв. "Горни Воден" в Асеновград. Митрополит Николай ще възглави Божествената света литургия там на празника, известен като "Златна ябълка", след като снощи владиката отслужи и вечернята, пише "Марица".
След края на службата отец Живко ще раздаде плодовете и ще прочете молитва за рожба на всички желаещи двойки.

Отново заедно ще се помолим за здравето и благоденствието на нашите семейства, близки и приятели и за това всеки дом да бъде огласен от детски смях, казват от църквата, която от дълги години извършва ритуала. Миряните ще могат да вкусят от курбана.

Празникът Златна ябълка се чества на петата събота от Великия пост. Това е местен празник, свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 година. Това събитие е описано в синаксар за златната ябълка от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на манастира Св. Св. Кирик и Иулита.

Той разказва как жена тръгнала към храма да се помоли за чедо, но закъсняла и пропуснала службата. Свещеникът я видял посърнала и отчаяна. Нямало повече анафора, за да й даде. Затова взел една от дарените ябълки и я подал на жената. Не след дълго тя заченала.

Заради това чудо в църквата всяка година се стичат двойки от цялата страна, за да отправят молитви за рожба. Други идват да благодарят, че вече имат дете. Според съпругата на отец Живко - Елена, в храма вече са измолени над 300 бебета на щастливи семейства. 

 l