Безпрецедентен юридически казус родиха жителите на община Несебър, прокуратурата и съдът около проведените в неделя местни избори, съобщава "Флагман".. 

Държавното обвинение арестува кмета Николай Димитров в края на предизборната кампания. Специализираният наказателен съд пък одобри искането на прокуратурата и го остави с постоянна мярка „задържане под стража” два дни преди вота.

Гражданите обаче преизбраха Димитров за кмет още на първия тур. За това вече има и официално решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) – то бе обявено още в понеделник, деня след вота.

Дали Николай Димитров ще остане „под стража” пък трябва да реши в четвъртък окончателно Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС). Ако това се случи, Димитров може да остане в ареста седмици и дори месеци – поне докато не подаде нова жалба и съдът не реши друго.

И идва въпросът – кой ще управлява Община Несебър при такава ситуация.

В момента временен кмет е Виктор Борисов.

Той бе зам.-кмет по правно обслужване и общинска собственост по време на изтеклия трети кметски мандат на Николай Димитров.

Справка в общината показа, че Виктор Борисов е бил назначен със заповед на Димитров за временно изпълняващ  длъжността (врид) кмет от 20 септември. Тогава титулярният градоначалник е излязъл в отпуск по задължение – заради участието му в предизборната кампания.

Борисов продължава да е врид кмет и в момента, но по силата на друго решение - на Общински съвет-Несебър, от 5 септември. Това решение, което е взето по предложение на Николай Димитров, влезе в сила на 28 октомври – деня след изборите.

Виктор Борисов би следвало да изпълнява длъжността до полагане на клетва от новия стар кмет.

Според закона областният управител Вълчо Чолаков трябва да насрочи първо – учредително, заседание на новия общински съвет. Преди началото на заседанието се полага и клетвата – както от новите общински съветници, така и от новоизбраните кметове в общината.

„Клетвата се полага в присъствието на граждани на общината, на областния управител или на негов представител и на председателя или член на общинската избирателна комисия.

Когато общински съветник или кмет е възпрепятстван да присъства при полагането на клетва, той полага клетва преди началото на следващо заседание на общинския съвет”, пише в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА).

Председателят на ОИК-Несебър Силвия Димитрова заяви: „На този етап ОИК е приела решение за избор и си е предала това решение в Централна избирателна комисия. Предстои да се уточни с областния управител кога ще се насрочи учредителното събрание, на което се полага и клетвата.”

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков обясни, че няма да изчаква съдебните решения по случая с Николай Димитров. Той заяви и че прави график за свикване на общинските съвети в областта, като за Несебър все още не е ясно в кой ден ще се случи това. По закон Чолаков има срок от 14 дни – т.е. до 11 ноември.

Дългогодишна практика в Несебър е първото заседание на общинския съвет да се насрочва след втория тур.

Областният управител каза, че по принцип се консултира с водачите на листи, за да уточни кога е най-удобно. Така ще е и за случая с Несебър.

Чолаков обаче е категоричен, че докато новоизбраният кмет не положи клетва, той не може да встъпи в длъжност.

Това каза и говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

Въпросът е какво се случва, ако утре съдът реши окончателно да остави Николай Димитров с мярка „задържане под стража”.

Вълчо Чолаков твърди: „По отношение на самата процедура за кмета и различните хипотези, които съществуват като варианти – в момента на юристите в областна администрация съм им възложил да проучат как стои въпросът и като теория, и евентуално като съдебна практика и становища на Централна избирателна комисия.

И мога да коментирам по-късно. Към настоящия момент нямам отговор на този въпрос.”

Казусът е докога може да важи решението на стария общински съвет за назначението на Виктор Борисов за временен кмет и следва ли новият местен парламент да препотвърди или евентуално да измени това решение, преди Николай Димитров да положи клетва.

Адвокат Петър Атанасов, който защитава Димитров в съда, каза, че двамата са коментирали странната ситуация.

По повод гледането на мярката в АСНС утре адв. Атанасов заяви: „Сега чакаме да го освободят, за да може да положи клетва и да си встъпи в длъжност”.

Юристът обаче смята, че дори и да остане в ареста, Николай Димитров би могъл да стори това.

„Въпросът, между другото, е много интересен с оглед на това, че досега такъв прецедент няма…”, заяви адвокатът.

Според него Николай Димитров би имал право да поиска от прокуратурата временно да го освободи от ареста за полагане на клетва.

В Наказателно-процесуалния кодекс това било предвидено, макар и с по-общ текст.

„Това е като, примерно, недай си Боже нещо да се случи с твой близък, докато си в ареста”, посочи адв. Атанасов.

Към момента обаче с клиента му не били разговаряли за такава хипотеза: „Не, ние искаме утре да го освободят, защото това е единственото правилно и справедливо решение. За друго не сме и мислили.”

Ако Николай Димитров положи клетва, обаче, прокуратурата би могла да поиска от съда неговото отстраняване от поста.

Адв. Атанасов отказа да коментира такава хипотеза с надеждата, че още утре Димитров ще бъде пуснат на свобода и ще може да встъпи в длъжност по нормален начин.

Впрочем в ареста по същата линия са и двама от новоизбраните общински съветници в Несебър – Георги Георгиев и Петър Хрусафов от „БСП за България”

Те са обвинени като участници в организирана престъпна група за купуване на гласове, ръководена от Николай Димитров.

Георгиев и Хрусафов също ще трябва да положат клетва рано или късно, ако искат да станат общински съветници.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ