Румен и Анна живеят от четири години на семейни начала в Пловдив. Анна финансира със собствени средства строежа на къща, в която да се установи с новия си партньор и с детето от предишен брак. Тя има собствен бизнес, работи непрекъснато и така успява да се грижи за детето и да посреща разходите на домакинството съвсем сама, тъй като Румен отказва да участва. Споделя, че още от началото на връзката им забелязала, че партньорът й не понася някой да му противоречи, винаги държи да се наложи и лесно избухва. Това е един от случаите, които разкриха на пресконференция в Пловдив от фондация „Джендър алтернативи” и представиха работата по проект, който бори агресията и помага на жертвите. 
Въпреки странното поведение на Румен, Анна решила, че му е необходимо време, за да свикнат един с друг и затова проявявала търпение и се стремяла да не го ядосва. Въпреки усилията й обаче, напрежението у дома все повече ескалирало: Румен имал все повече претенции към всички у дома и често избухвал без видима причина. Тогава хвърлял чаши, чинии, бутилки, чупел покъщнина, дърпал покривката и така събарял на пода всичко, сервирано на масата, блъскал и чупел каквото му попадне. Все по-често започнал да насочва агресията си към Анна - тя споменава, че я обиждал с всякакви грубости - при това, в присъствието на детето. Блъскал я, удрял я, заплювал я в лицето, дори ги е гонил от собствения им дом. Инцидентите с насилие зачестили и на нея няколко пъти й се наложило да отиде заедно с детето си да нощуват в офиса й. Разказва и за случаи, когато Румен е отивал в офиса, докато тя е на работа с клиенти, вдигал шум и буйствал. Случвало се дори да удря детето, което също не било пощадено от ежедневния стрес, като често ставало свидетел на инциденти с насилие.

Веднъж насилникът дори захвърлил вряща манджа към Анна, но за щастие тя успяла да избегне удара и евентуални изгаряния. Клиентката описва как партньорът й прерязал кабелите на Интернет и кабелната телевизия като наказателна мярка срещу това, че веднъж, когато се прибрал у дома, тя не изоставила мигновено заниманието си на компютъра и не му обърнала необходимото внимание. Клиентката споделя, че е търпяла всичко това, парализирана от страх, вследствие на многобройните заплахи, които Румен отправял към нея, че ще й отвлече детето, че ще я убие и зарови в двора и че няма да я намерят. Обикновено след скандал или други прояви на насилие Румен демонстративно напускал дома и отивал при родителите си в близко село, докато се успокои. После се връщал, извинявал се, обещавал, че това няма да се повтори и Анна му прощавала. През лятото на 2016 година обаче, след поредния инцидент на насилие, при който били запалени личните й вещи - дрехи и посуда, жената подала жалба до прокуратурата. Заведено е и дело по Закона за защита от домашно насилие, а на Анна и детето й е оказана помощ, съобщи още координаторът на проекта Рада Еленкова. .

288 юридически консултации за домашно насилие са осъществили адвокатите на фондация "Джендър алтернативи" в Пловдив за годината, в която бе реализиран проектът "Услуги за подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие и работа с лица - извършители". 

Консултирани са и седем мъже-насилници. Четирима от тях са били насочени към програмата от съда, а други трима са дошли доброволно. 
Рада Еленкова коментира още, че проектът се оказал доста успешен, за това и фондацията ще го продължи и през тази година. Отначало той ще бъде финансиран от швейцарска фондация, а от юни средства за това ще осигури Министерството на правосъдието. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ