Фирма е наела земи край Средец ище търси руда, вероятно и златни залежи. Новината обиколи региона в понеделник. “Наистина фирма наема от нас земи, а каква ще бъде тяхната работа – дали ще търсят руда, дали ще търсят злато, нямам представа”, каза кметът на общината Иван Жабов, цитиран от "Труд".

Земите, взети под наем са между селата Варовник и Богданово, в сърцето на Странджа планина. Търсенето на злато в мистичната планина не е новост. Златотърсачи всяко лято промиват пясък в реката, в землищата на селата Зидарово и Вършило. Тя е приток е на река Факийска, а местните я наричат Дъръ дере. Златотърсачите смятат и че в близкия рудник “Зидарово” лежат поне 5 тона злато.

Той обаче отдавна е хлопнал врати, след като държавата спряла да го дотира, после се наводнил от подпочвени води. Преди години фирма от Южна Африка, с президент български емигрант, се хванала да добива руда със златни жилки. Но цената на златото тогава била много ниска и се оказало икономически неизгодно, а и извличания от земята концентрат бил с ниско съдържание на злато, разказват местните хора. Сега пак има надежди за златен добив.