Спад на чуждестранните туристи у нас, спрямо рекордната за туристическия бранш през 2018 година. За периода януари-юни 2019 г. в България са осъществени 3 632 561 посещения на чуждестранни туристи, което е спад от само 0,3% спрямо същия период на 2018 г., съобщава Нова телевизия.

През юни също ще видим спад на туристите. Тогава посещенията на чужденци в България са 1 189 532, което е спад от 1,6% спрямо същия месец на 2018 г.

Според данните от Министерството на туризма, класацията за чуждестранни туристи през първия летен месец – юни изглежда така - първенец по посещение у нас е Гърция, следвана от Румъния, Русия, Германия, Великобритания, Полша, Северна Македония и Сърбия.

Още в началото на годината от Министерството на туризма прогнозираха – тази година летният сезон ще е предизвикателство.

"0.3% е нищо, разбира се. Това се дължи основно на пазарите в Германия и Русия, които са ключови за нас. Смятам, че с тенденцията, която забелязваме към момента, ще бъдем в рамките на прогнозата", каза министърът на туризма - Николина Ангелкова.

"Тази година е година на стагнация. Всички търговци ще харчат много повече около 17-18%, и ще получават около 4-5% по-малко", каза още Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма.

Според данни на Бургаската туристическа камара, през юли 2019г. чуждестранните туристи пристигнали с чартъри и автобуси, са с над 55 000 души по-малко в сравнение с юли 2018г. Затова и хотелиерите са променили своя подход.

"Месец юни и месец юли сме настанявали, за разлика от предходни години, и групи, и събития сме правили", заяви управителят на хотел в ж.к. "Златни пясъци" - Ивелина Попова. 

От министерството залагат на дигиталната реклама, но отбелязват, че е важно и качеството на предлагания туристически продукт.

"Всеки да си погледне къщичката, както се казва, и да си вземе необходимите мерки и да си направи съответните изводи, за да може заедно с общи усилия да осигурим по-голямо качество", добави Ангелкова. 

Иван и приятели са избрали "Златни пясъци" за своята лятна почивка. Причината: "Можем да се съберем по-голяма група хора, ако ходим някъде навън ще сме по-малко", заяви той. 

Има обаче и причина да се ядосва - заради цените, които удрят по джоба му.

"Aко има нарушения, призовавам всеки да ни сигнализира. Цените започват, примерно, плаж "Нестинарка" и "Бургас" от 36 ст. , 1,20лв. и съответно има много плажове с 2-3, 4- 5, "Златни пясъци" – 9, 10 лв. Изчислили сме, че средната цена е 5.6лв", добави министърът на туризма - Николина Ангелкова.