Откакто започнаха близо 40-градусовите жеги в Пловдив, всекидневно спешните центрове на болниците са пълни с колабирали пациенти. Средно за ден през нас минават между 15 и 20 души, които се оплакват от горещините, съобщи шефът на спешното в УМБАЛ "Св. Георги" д-р Кирил Атлиев, цитиран от "Марица" .
Така за последните десет дни над 200 души са потърсили помощ заради високите температури. Това са предимно хора, които са с хипертония или бронхиална астма. Особено зачестяват хоспитализираните, когато жегите са продължителни, в какъвто период сме сега, обясни д-р Атлиев. 

Горещините влияят лошо на човешкия организъм. Най-вече възрастните и децата трябва да се предпазват от прекалено топлото време, предупреждават специалистите. В часовете от 11 до 17 трябва да бъдем на сянка, по възможност вкъщи или в закрито помещение. Трябва да се пие много вода, минимум 2 литра дневно. Ако се излиза навън, не забравяйте да си вземете шапка, слънчеви очила и да се намажете със слънцезащитен крем или лосион, казват лекарите. Честото мокрене на лицето с хладка вода също помага в жегите. 

Жегата ще се задържи поне още седмица с подобни стойности на живака, сочат синоптичните прогнози.