Копаенето за основи за нови сгради в Пловдив се превръща в руска рулетка, когато предприемачът и наетият от него изпълнител опитат да минат метър с укрепителните действия, пише "Марица".

Заради презастрояването в града почти не останаха терени, които да не са обградени от две, а понякога и от трите страни с калкани. И неправилното укрепване на изкопите може да доведе до трагедии.

Изкоп за нова кооперация остави цял квартал без ток завчера, а последвалото срутване по чудо се размина без големи проблеми за съседните сгради. Инвеститор на злополучния обект е йорданският предприемач Таха Рахман, който за пореден път предизвика строителна драма в Пловдив.

Поредната сграда, която Рахман вдига, се намира на пресечката на ул. „Янко Сакъзов” и „Мостова” в квартал Мараша. Живеещите в околните кооперации два два пъти през деня оставаха без ток, а в дупката рухна целият им тротоар, както и 30-годишно дърво.

Пловдивски архитекти, пожелали имената им да не се цитират, станали свидетели на целия процес по отварянето на изкопа и наливането по копаенето на основите. Те твърдят, че са нарушени редица изисквания за строителни дейности в центъра на града и питат защо институциите си затварят очите.

Специалистите са категорични, че изкопът не е бил укрепен по правилата. В полето може да вдигнеш къща насред неукрепен изкоп, но в града е задължително да се укрепва. Ако няма подпорна стена, може да се свлече цялата улица, може да се съсипе прилежащата инфраструктура, казват архитектите. 
 
Още когато започва наливането на подложения бетон, багерът извадил разпределителната кутия за електричеството. Двете кооперации на калкан с дупката на г-н Рахман и заведението срещу тях останали без ток и интернет. От Енергото дошли, укрепили кутията и пуснали тока. Минути след това с трясък в ямата с пресния цимент се срутило огромно дърво, а с него и част от тротоара на ул. „Мостова”.

Корените на дървото скъсаха всички подземни кабели, а асфалтът се напука, разказват живеещите наоколо. След час на място дошли специалисти от Пожарната, които помогнали за изрязването на клоните и освобождаването на проводниците. Чак към 9 вечерта групата на ЕВН свързала и изолирала кабелите и за втори път пуснали тока.

Пловдивски архитект, наблюдавал строителните операции, е категоричен, че не са предприети адекватни мерки по укрепването на изкопа.

Строителите поставили няколко греди през 2-3 метра. В такива случаи трябва да се изгради поне укрепена дървена стена. На мястото бе синът на г-н Рахман и той явно не знаеше какво трябва да се предприеме, твърди архитектът.

Живеещите наоколо искат да се изготвят протоколи за съсипаното дърво и щетите по тротоара. Настояват надзорната фирма да влезе в ролята си, а ако не се справи, да се намесят от РДНСК и Общината. 

Предприемачът Таха Рахман прехвърли топката за неудачите с дупката на изпълнителя на обекта Тодор Коев. Според инвеститора дървото паднало от силния вятър. „Строителите точно бяха тръгнали да го укрепват и то се срути от вятъра. Един от комшиите каза, че отдавна е трябвало да го махнат, защото отвътре е кухо. Когато дойде пожарната, се видя, че е така”, обясни за „Марица” Рахман.
 
Изпълнителят Тодор Коев каза, че теренът е бил укрепен, но корените на дървото били само на 50-60 сантиметра от повърхността. И вятърът си свършил работата. Когато дървото дръпнало подземните кабели, при падането си те вдигнали и настилката на тротоара.

„Оттам тръгна работата. Изкопахме това вчера на обед и после започнахме да го укрепваме. Таман го укрепихме с греди и в единия край започна да пада. Ще излеем цимент отстрани и всичко ще се оправи”, обеща г-н Коев.
 
Предприемачите излизат с всякакви любопитни обяснения, когато не укрепят правилно изкопи или къщи подложени на реконструкция. През юни миналата година рухна красивата къща на ул. „Гладстон” №12.

Тогава собственикът ѝ Светослав Митев обясни, че проливните дъждове подкопали основите ѝ и тя паднала от само себе си. От къщата дело на орх. Йосиф Шнитер, която е част от наследството на Кузоглу, остана купчина тухли. Г-н Митев обеща да я възстанови в автентичния ѝ вид, но досега това не е направено.

Тя е паметник на културата, а собственикът ѝ искал да я преустрои в бутиков хотел. Действал е обаче извън правомощията, които му дава строителното разрешително. Съгласуваните с Общината и НИНКН документи предвиждат реставрация със запазване на фасадата и архитектурния облик на сградата.

В проекта на арх. Румяна Пройкова се посочва, че при реконструкцията от къщата трябва да бъдат запазени две фасади - южната и западната, а останалата ѝ част да се възстанови в същия обем след реконструкцията.

Разрешението за реконструкцията на старата къща от наследството на Куцоглу е подписано на 26 март 2019 от главния архитект на район "Централен" Петър Петров и в него изрично е записано, че се дава за "ремонт, реконструкция и възстановяване на съществуващата сграда". След като е съгласувано с РДНСК и влязло в сила, не може да бъде отменено от кметството, а само с решение на съда. 

Проверка показа, че собственикът на съборената къща фирма "Неокор билдинг" ЕООД е в черния списък с длъжници на НАП. Фирмата е регистрирана от Светослав Митов през лятото на 2017 година, но вече има 7 запора. Само единият от януари миналата година е бил за 14 500 лева.

Таха Рахман е най-активният строителен предприемач в Пловдив през последните години. Инвестициите му са главозамайващи, но често се реализират по ръба на закона и с много проблеми. 

Преди време работник на неговия изпълнител загина при строителството на огромната сграда срещу Стоматологичния факултет под Младежкия хълм. 

При старта на друг мастодонт с 200 апартамента на ул. „Д-р Г. М. Димитров” пък рухна цяла стена от съседен тютюнев склад. Белята отново стана при изкопни работи, обяснени от Рахман като "подравняване на терена". Оказа се, че багерът е закачил стената. При направена проверка от ДНСК се оказа, че фирмата на йорданеца „Тарамекс” е трябвало „да укрепи изкопа след достигане на котата за фондиране, но това не е направено”.  

Големи главоболия имаха хората, живеещи в съседство с построената от Таха Рахман жилищна сграда на бул. "Васил Априлов". И тогава проблемите бяха свързани с укрепването на изкопа. 

РДНСК - Пловдив се самосезира след публикацията, но резултатите от проверката все още не са оповестени.