Ричард Алибегов обясни с колко скачат цените по столичните заведения за празниците

Надеждата ни е в ставката ДДС, че поне тя ще остане и се надяваме на редовен кабинет, за да внесем допълнителни предложения за справяне с кризата от бранша, заяви бизнесменът

От преди една седмица започнаха резервациите за Нова година да стават все повече и повече. Това каза  пред Радио "Фокус“ Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията (БАЗ). "Това, което имаме от Банско, Велинград, Боровец, че заетостта върви много добре към този момент. В София се движим също в нормални рамки.“

Поскъпване в София и големите градове не виждам на кувертите. "Може би, ако е бил 100 лв., сега е 110 лв. За София мога да кажа, в центъра няма увеличение на кувертите. В хотелите има увеличение, но там просто сметките за ток и за газ съсипват собствениците и те при най-голямото си желание няма как да не покачат цените. Там увеличението е около 20%.“

Когато става дума за празници, хората са склонни да похарчат повече пари, обясни Алибегов. "В ежедневието се вижда, че потреблението е намаляло в заведенията. А в празници, хората са склонни да дадат някой лев повече. Но в самото ежедневие можем да кажем, че потреблението е намаляло значително. Потреблението е намаляло около 30%, но това е нормално – несигурността, инфлацията, високите сметки. Търговията приема винаги първа такива удари. Това са разходи, които хората могат да кажат "ще спестя от това“.

За пандемията знаете каква беше ситуацията, проблемът е, че излизайки от пандемията, влязохме директно във войната с Украйна, оттам веднага се вдигнаха цените на тока, на газа, оттам и инфлацията, която изяде доходите на хората, обясни ресторантьорът. "Реално от две години пандемия нямахме време да се възстановим финансово. Предишният кабинет отряза почти всички помощи за туризма, остана единствено мярката 9% за храните. Тя е единственото подпомагане на сектор туризъм. А другите държави оставиха мерките да работят поне още една година, за да могат хората да живнат финансово.“

Банките също след ковид гледат много плашливо на сектор туризъм и всичко свързано с него, заяви Алибегов. ББР не прави нищо за финансиране поне в сектор хотелиерство и ресторантьорство, ние се водим като рисков сектор. Няма как да се теглят заеми и ситуацията е доста тревожна. Кабинетът "Петков“ махна всички мерки за подпомагане на бизнеса. Да, отпаднаха мерките за ковид, но дойдоха много по-големи проблеми като ток, газ, липса на персонал. Въпросът с газа се реши от един-два месеца има успокояване на цената.“

Надеждата ни е в ставката ДДС, че поне тя ще остане и се надяваме на редовен кабинет, за да внесем допълнителни предложения за справяне с кризата от бранша, категоричен е Алибегов. "Ще е доста тежка зима за бранша. Април-май ще можем да кажем каква е била зимата, кой е оцелял. Много от колегите казват, че януари ще затварят. Ресторантьорският бранш на 92-93% е семеен бизнес. Това са малки фирми, нямат буфери и хората няма как да посрещнат увеличение на разходите, при положение, че приходите са намалели“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук