Трябва да има наказания за ученици и за родители, за да има дисциплина и да върви нормално учебният процес. Около това становище се обединиха учители, родители и педагогически съветници в предаването “Тази сутрин” по бТВ.
Методиката на преподаването изисква не случайни хора да влязат в училище, посочи учителката по история Пенка Костадинова. Според нея проблемът с ниската успеваемост на учениците и лошото поведение на част от тях не е в липсата на квалификация на преподавателите, а в отсъстващата комуникация с родителите. Нека майките и бащите да идват на родителски срещи, разговорът е ползотворен, призова тя. Според Вяра Лазарова от „Асоциацията за родителска активност” родителските срещи в момента са емоционален съд. Ума училище за всичко, само за това как да бъдеш родител няма и заради това трябва да бъдат консултирани и подкрепяни, а не съдени, коментира тя. Спор между нея и представителя на учителската общност предизвика уважението. Според Пенка Костадинова семейството трябва да възпита уважение към институциите у децата, а Лазарова зае твърда позиция, че то не се дава, а се изисква.
Войната в училището идва от обществото, от загубата на ценности, каза Елена Карпачева, педагогически съветник. Тя добави, че в училищата са останали само идеалистите. Те ще си отидат скоро и не знам какво ще правим тогава, младите не искат да преподават заради ниските заплати, другаде стартират с над 1000 лв. на месец, коментира тя. /БЛИЦ