На 05.08.2008 г. бяхме сполетени от небивала трагедия - убиец отне младия живот на нашето любимо дете и беляза дните ни до сетния ни дъх. Истински боли и страданията са неистови. Това пишат в специално писмо до медиите родителите на убития от бившия полицай Евгени Ганев 23-годишен Тодор Стоев от Бургас.
Пеню и Донка Стоеви обясняват фактологията около излязлата в медиите информация, че синът им е бил криминално проявен и регистриран за притежание на наркотици. "С ужас и болка четяхме, че “се движел в наркосреди”, че бил убит “защото продал фалшива дрога на приятелката на убиеца”. За да спрат спекулациите и да изчистим името на Тошко, се чувстваме длъжни да представим истината такава, каквато е, за което можете да направите справка в полицията", пишат майката и бащата.
"През 2005 г. Тошко бе студент. На един 8-ми декември на него и още две момчета им подарили 4 цигари марихуана (впоследствие се установи – с много нисък процент активно вещество). Тъй като и тримата не употребявали наркотици, не ги изпушили. Междувременно Тошко полюбопитствал как би могла да влияе марихуаната върху организма. Направил справка и разпечатал статии от интернет. След няколко дни момчетата решели да изпробват върху себе си това въздействие седнали в нашата кола и запалили едната цигара. След малко минали полицаи и ги проверили. След като установили наличието на цигарите, закарали момчетата в полицията.

Тъй като пушенето на марихуаната не е съставомерно, текстът, под който могат да бъдат подведени под наказателна отговорност е за “държане на наркотици” и понеже цигарите са намерени в нашата кола, единственият подведен под отговорност е бил синът ни. След няколко дена производството бе прекратено поради малозначителност, тъй като от всички обстоятелства по делото бе видно, че Тошко не е нито наркопласьор, нито системно държи наркотици. Срещу детето ни не бе съставен обвинителен акт", обясняват още родителите.
В това се състои “криминалната проява” на Тодор Стоев – чисто младежко любопитство, което в никакъв случай не го прави гамена, за който бе представен през последните десетина дни. Той не бе наркоман или престъпник, още по-малко наркопласьор. Той бе слънчево момче, израснало обградено от любов и самият той раздаващ любов. Имаше прекрасни перспективи и много планове за бъдещето. Имаше приятели, които го обичаха и които той обичаше. Беше грижовен вуйчо за невръстната си племенничка и любвеобилен син и брат.
Можем обаче поне да го реабилитираме за хората, които не са го познавали", завършват писмото Пеню, Донка и Пролетина Стоеви и близките и приятелите на Тодор. /БЛИЦ