Съветът по правата на човека към Организацията на обединените нации е започнал проверка срещу България по жалба за дискриминация на роми от пловдивския квартал “Столипиново”. Те твърдят, че са обект на „устойчив модел на расова дискриминация“ заради предстоящо събаряне на 15 незаконни постройки в гетото.
Във връзка със случая кметът на район “Източен”, в чиято територия е “Столипиново”, Иван Тотев бе извикан да дава обяснения в VІ-то РПУ като част от подготовката на страната ни за отговор на запитване от световната организация.
В жалбата ромите твърдят, на представители на общността не е гарантирано правото на собственост, тъй като със свои разпореждания администрацията е забранила достъп до домовете на 15 семейства от “Столипиново”. Преди два месеца кметството издаде заповед за спиране на тока и водата на незаконните строежи, след като изтече предупредителния срок собствениците им да представят в районното кметство строителните книжа. След като такива не бяха предоставени администрацията разреши премахването на опасни сгради в района. В началото на седмицата бяха съборени стар физкултурен салон и съблекалня в кварталното училище „Кирил Нектариев“. По този начин администрацията се опитва да въведе ред и да започне да провежда нормална жилищна политика. „Не става дума за забрана на достъп до домове, а за обезопасяване на строителни площадки съгласно изискванията на Закона за устройство на територията”, обясни Иван Тотев. Всичките 15 преписки за незаконното надстрояване на нови 2-3 етажа на къщи са предадени на Районната дирекция за надзор и строителен контрол.

Жалбоподателите обаче са интерпретирали пред ООН това като “отказ на държавата България да гарантира на ромската общност сигурност за ползване на собствеността и ползване на юридическа защита срещу принудително изгонване”.
„Ако подобна манипулация мине, утре всеки, който отказва да спазва законите и е с различен етнически произход, може да тръгне да съди държавата”, коментираха от общинската администрация. /БЛИЦ