Апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов поиска законодателни промени, съгласно които да се разреши използването на специални разузнавателни средства (СРС) при разкриване на купуването на гласове, предаде кореспондентът на БЛИЦ.
Магистратът смята, че при сигнал за търговия с вот трябва да може да се използват агенти под прикритие, които да разкриват организаторите. Димов се обяви за завишаване на санкциите. Неговото предложение е да се налагат присъди от 1 до 6 години, за да може прокуратурата да иска, а съдът да налага ефективни присъди. Санкцията сега е до 3 години затвор и по закон при първо пристъпление съдиите са длъжни да налагат парична глоба, обясни пловдивският апелативен прокурор.
С малка промяна в законите купуването на гласове да бъде характеризирано като работа на организирана престъпна група и така ще може да се използват СРС, заяви депутатът от НДСВ Яни Янев. Той настоя при установяване на покупка на гласове за дадена партия в секция или цял избирателен район, гласовете й да се анулират.
НДСВ смята, че е правилно да се въведе задължителното гласуване като начин да се справим с това грозно явление, заяви председателят на парламентарната група на жълтите Пламен Моллов. С въвеждането на мажоритарен елемент при пропорционалните листи обаче също се дава достатъчно възможност за повишаване активността на избирателите, обясни той.
Димана Тодорова, БЛИЦ