"Независимостта на България не е просто акт на признаване. Независимостта е онзи миг, в който българската държава и народ получават съвпадение на своите мисли и желания", това каза председателят на Народното събрание (НС) Росен Желязков в словото си по време на тържествената заря проверка пред крепостта "Царевец" по повод 115 години от провъзгласяването на Независимостта на България.

В началото на церемонията председателят на парламента прие рапорта на командващия зарята. 

"Днес отбелязваме 115 години от онзи знаменателен 22 септември, в който владетелят и правителството обявяват независимостта на България", отбеляза Желязков.

По думите му, провъзгласяването на независимостта е победа, която не би била възможна, ако не беше самочувствие на изградената българска армия да защити това достижение. 

"В този ден, когато се чувстваме горди от това, че сме успели да изковем своята независимост през всичките трудности, през всичките бранни полета, където са останали костите на нашите герои, можем да си пожелаем само да пазим своята независимост с цената на мира, да бъдем лоялни на тези, които уважават нашата независимост и ние уважаваме тяхната независимост и да бъдем достойни за заветите, които са ни оставени", заяви председателят на Народното събрание.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук