От около 20 дни съм обект на целенасочена, гнусна и абсурдна компроматна атака, пише в отворено писмо до медиите почетният консул на Руската федерация в Бургас Тонко Фотев. Връх на мръсната и недостойна кампания срещу него била вчерашната пресконференция в София, където анонимни лицаа са посочили факти и обстоятелства, които представляват престъпление от общ характер и в тях са замесили моето име, пише консулът.
Фотев е възмутен и потресен от твърденията на две девойки, че бил извършил блудствени действия с тях и едва ли не е свързан със своднически канал за износ на проститутки. Категорично заявявам, че подобен описан случай с мое участие не е имало и не е възможно да има въобще, пише той. Моите морални и професионални ценности никога не биха могли да позволят подобно безумие. Фактът, че твърденията на двете анонимни лица са абсолютно неверни и измислени се потвърждава и от техния отказ да отговарят на конкретни въпроси на присъстващите журналисти, а вместо това са прекъснали пресконференцията, която са организирали самите те и са напуснали залата.
Подобен прецедент на клеветническа пресконференция, отново в София бе организиран на 26.02.2009 г. хотел “Хилтън” с участието на Анна Качарава и Ивайло Илиев Зартов, припомня консулът. "Тогава отново бях обвинен в блудствени действия спрямо Качарава. И на двете пресконференции обвиненията срещу мен са отправени публично, като съзнателно е търсен медиен скандал, без да бъдат посочени никакви конкретни факти и обстоятелства, които да потвърждават описаното. Това именно ме кара да считам, че се касае за умишлена и целенасочена клеветническа кампания, с цел моето дискредитиране не само като уважавана в обществото личност, но и като почетен консул на Руската федерация".
Според Фотев и двете пресконференции са свързани с едни и същи подбудители, организатори и поръчители. "Подобни действия представляват по своя характер и престъпно накърняване на моето добро име, както и сериозна опасност за моето, както и на членовете на моето семейство здраве. Съмнявам се с основание, че тези действия срещу мен са свързани с възникнал спор между съдружници в търговското дружество “Инглиш Вилидж” ООД, а конкретно лицето Ивайло Илиев Зартов и неговите руски партньори. Във връзка с този спор се извършва проверка от страна на компетентните органи в България за длъжностно присвояване от страна на Зартов в особено големи размери. Освен това от публикации в медиите установих, че Зартов е регистриран като криминално проявен в Чехия, където има влязла в сила присъда за грабеж", пише той.
Тонко Фотев заявява, че ще защитава със всички сили и законови средства честта и достойнството си, като и тези на своето семейство. "Вече съм сезирал и отново ще сезирам Главния прокурор на РБ, министъра на вътрешните работи, както и ДАНС за извършване на спешна проверка, относно престъпните действия спрямо мен. Категорично ще настоявам за установяване на поръчителите, инициаторите и виновните лица за тази клеветническа кампания и тяхното справедливо и своевременно наказание", пише той. /БЛИЦ