Повод да припомня, че Мерсия Макдермот е гостувала два пъти в Драганово, Горнооряховско, е появилата се публикация за излязлата от печат на френски език книга “За свобода и съвършенство. Биография на Яне Сандански” от Мерсия Макдермот (изд. “Le lys bleu”) в два тома.
Първото й гостуване е през 1974 г., а второто - през 1980 г. Името на Макдермот е известно на българския читател с пет нейни книги, посветени на Левски, Гоце Делчев, Яне Сандански, Димитър Благоев и “История на България. 1393 - 1885”. Тя е родена на 7 април 1927 г. в гр. Плимут, Англия, в семейство на военен флотски хирург и учителка. Завършва руска филология в Оксфордския университет.

 Интересът към България у нея се заражда от бригадирските й години в Югославия през 1947 г., където се среща с жизнерадостни младежи от българската бригада. Тя си спомня с любов за тези години, когато българските младежи “отиваха на обекта с песни и с песни се връщаха.

Те работеха на най-тежките участъци и винаги бяха първенци. В свободното си време бяха център на внимание на всички бригадири”. Още тогава тя се влюбила в тях и в България и затова решава да дойде у нас през 1948 г. като участничка на международна младежка бригада, работеща на язовир “Копринка”.

Заедно с други чуждестранни бригадирки-ударнички Мерсия се среща в двореца “Евксиноград” с Георги Димитров, който й прави силно впечатление с широките си и всестранни познания за Англия и задачите за развитие на България. По време на бригадата Макдермот се заинтересува от историята на България и се запознава с делото на Васил Левски, когото до болка обиква за цял живот.
След завръщането си в Англия Мерсия Макдермот следва курс по български език в Института за славянски науки към Лондонския университет. От 1958 г. до 1973 г. е председателка на английско-българското дружество, като развива широка дейност за популяризиране на българската история и култура.

Идеята да напише книга за Васил Левски я вдъхновява през 1963-1964 г. да стане учителка в гимназията с изучаване на английски език в София. След завършване на учебната година се завръща в Англия и под перото й излиза книгата “Апостолът на свободата”. Подновява учителстването си в същата гимназия през 1973 г. През пролетта на 1974 г. Мерсия Макдермот е поканена да посети Драганово от читалищното ръководство.

Тя се среща с учителския колектив, а след това на тържествено в нейна чест събрание в препълнения читалищен салон знатната гостенка произнесе слово. Нейните вълнуващи и искрени думи не само за Левски, но и за България развълнуваха посетителите. С ярко изразен английски акцент, но много точен български език, тя с голямо познание очерта величавия образ на Апостола.

“Ние в Англия нямаме такъв като Левски, нашата история е протекла по други пътища” - подчерта Мерсия Макдермот. Продължителните ръкопляскания бяха прекъснати от председателя на читалището д-р Борислав Стоянов (на снимката), който тържествено й връчи портрет на Васил Левски и решението на общината в селото за приемането на Мерсия Макдермот като почетна гражданка на Драганово.

Второто й посещение в Драганово беше през 1980 г., когато тя е отново в България по повод на излязлата в издателство “Наука и изкуство”-София през 1979 г. нейна книга “ Свобода или смърт. Биография на Гоце Делчев”. Знатната изследователка на българската история преподава и в Софийския университет, където е провъзгласена за негов почетен доктор заради изключителните й заслуги за България. Защитава докторска дисертация и е приета за чуждестранен член на БАН. Тя пише безгрешно на български език.

Никола ЧОЛАКОВ, Горна Оряховица
/вестник "Над 55"/