Изключително рядка инвазивна процедура спаси живота на бременна жена и нейното бебе в Университетска болница "Св. Анна“ - София. Смесен екип, включващ  доц. Васил Велчев от Клиника по кардиология и д-р Красимира Жекова от Клиника по акушерство и гинекология на болницата, спасява новородено и майката след рядък случай на тежък белодробен тромбоемболизъм.
Жената е от София на 41 години с първа, силно желана и дългоочаквана бременност, и е приета в Родилно отделение в деветия месец, съобщи д-р Красимира Жекова, цитирана от БНР. 

"След съответните реанимационни мероприятия състоянието й постепенно се стабилизира, след което се наложи поставянето на филтър в долната празна вена, което ни даваше гаранция за избягване на риска от повторна белодробна емболия. Това бяха дни на интензивно наблюдение, непрекъснато 24-часово, както на състоянието на майката, така и на плода. За радост всичко завърши благоприятно, родилката е в добро състояние и се радва на живо и здраво бебе. Лично аз 34 години работя като акушер-гинеколог, но случай на белодробна емболия по време на бременност, не съм имала", коментира д-р Жекова