Не бих го определила като гражданска война. В момента нямаме ясна идеология на протестите. Това, което се случва, е форма на граждански протест наречен велико народно въстание. Това, което ме тревожи е ескалация на омразата. Хората дори вече не смеят да си кажат добър ден. 

Това заяви в интервю социалният министър Деница Сачева. 

По думите ѝ, тази ескалация на напрежението ще се върне обратно като бумеранг върху организаторите. Но то ще бележи и политическото развитие на България. Лидерите, които не я спират, няма да могат да посадят нищо върху тази почва. 

"Хора с пряк принос са "Отровното трио", на второ място слагам президента, защото той е овластен с власт, с политически възможности. Той в момента не търси диалог. Включително, ярката демонстрация на охраната на президента - да се появят с тениски с надписа "Мутри вън". Подобно нещо не се е случвало в българската история", каза още Сачева. 

Да претендираш , че искаш да възстановиш върховенството на закона чрез улично правосъдие е най-малкото оксиморон, подчерта тя. 

Сачева категорично отрече нелепата версия на протестиращите, че правителството стои зад организирането на агресията по време на протестите от 2 септември.

"Къде са доказателствата, че властта е режисирала безредиците от 2 септември. Защо му е на правителството да организира това? Каква е причината? Това са възмутителни спекулации. Нито един член на правителството и управляващата партия няма интерес и не е призовавал за кръв. От самото начало призоваваме за дискусии и дебати. Напротив, ние търпим изключително много негативи от създалата се ситуация, но правим всичко възможно за деескалация на напрежението", бе категорична Сачева. 

Сачева коментира и икономическата проверка в "Хиполенд". По думите ѝ, няма връзка между двете събития. Тя добави, че са взети мерки, за да не се чувства господин Колев (собственикът на веригата) притиснат. 

Темата за върховенството на закона няма да бъде решена с улични протести, а чрез диалог между партиите. Това е тема, по която има нужда от национално съгласие. Всичките опити за улично правосъдие, да се очаква, че Брюксел или Вашингтон ще направят решителните крачки, само ще задълбочат проблема, каза още Сачева. 

Дебата по новата конституция е начина, по който всеки да изрази своето мнение, добави тя. 

Коментирайки възможността правителството да подаде оставка, социалният министър каза, че "остава пред нас не стои, но всички варианти за възможни, защото ситуацията е много динамична". Всички възможно варианти се обсъждат непрекъснато, включително и варианта за експертно правителство, но ние трябва да се концентрираме върху важните теми - дебат за промени в конституцията, изборен кодекс, обясни още Сачева.