Една година и 11 месеца "лишаване от свобода” е наказанието, което Милен Алексиев ще изтърпи затова, че на 16 февруари тази година причинил по непредпазливост смъртта на сина си Чочко, на 2 години и 9 месеца, вследствие на умишлено нанесена телесна повреда, предизвикана от няколко побоя върху детето, извършени дни преди смъртта му, съобщиха от Варненския окръжен съд.
При условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителния акт, както и отказ от гледане на делото по общия ред, днес 27 -годишният Милен Алексиев от Провадия получи от Варненския окръжен съд наказание под минимума от 2 години, предвиден от закона. 
Чочко е син на Милен от съжителството му с друга жена, която го оставила в ДМСГ "Виница" и заминала да работи в Гърция. Милен, който вече имал дете от новата си приятелка, решил да се грижи и за първородния си син в новия си дом в Девня. Само месец обаче е преживял Чочко при баща си. Липсата на навици у детето да съобщава, когато има физиологични нужди вбесявали бащата и той решил да го възпитава с бой. Биел го с пръчка по дупето и по краката, удрял му шамари, блъскал му главата в пода, ритал го и започвал отново. Няколко дни преди фаталния 16-ти Милен на три пъти пребил жестоко сина си. При последния побой малкият залитнал, ударил си главичката в леглото и паднал на земята в гърчове. Едва тогава извикали Бърза медицинска помощ, но въпреки оперативната намеса, на 16-ти февруари тази година Чочко починал без да излезе от кома, вследствие на тежката черепно-мозъчна травма и отток на мозъка. Лекарите установили и множество механични увреждания по тялото на детето, причинени от удари с различни предмети, с ръце и крака. Побоите над  2 годишния Чочко били установени и с многобройни свидетелски показания. Съдебно-медицинската експертиза квалифицира уврежданията по детското тяло като средна телесна повреда.
Днес след като делото тръгна при приложение на института на съкратеното съдебно следствие, съдът взе предвид пълните самопризнания на Милен и факта, че те се подкрепят от всички събрани от досъдебното производство гласни и писмени доказателства. Законодателят е предвидил при приложението на тази процедура съдът да налага наказание под минимума, фиксиран от НК. За причиняване на смърт по непредпазливост долната граница на наказанието е 2 години лишаване от свобода. Алексиев ще остане в ареста, след като ВОС потвърди мярката му за неотклонение „задържане под стража”.
Присъдата на ВОС подлежи на въззивен контрол пред Апелативен съд Варна. /БЛИЦ