Правителственият фалкон е излетял днес за Москва, откъдето да докара режисьора Павел Васев. Директорът на българския културен център в руската столица е в тежко състояние, след като прекара два инсулта. 

Той се лекува в продължение на четири месеца, а лекарите изчакваха състоянието му да бъде относително стабилизирано, за да може да бъде върнат в България, където да продължи лечението му. 

През цялото време Павел Васев е бил настанен в клиника и лично  председателят на парламентарната Комисия по култура и медии Вежди Рашидов се наема да помогне. Самият той от години е близък приятел на Васев и семейството му.

След като дава пари и започва дарителска кампания, в нея се включват и други, сред които Стефан Данаилов, Иво Хаджимишев, Анджел Вагенщайн, Георги Гергов, Борислав Дионисиев, Ангел Симеонов и парламентарната група на ГЕРБ. Калин Сърменов осигурява събирането на средства в Сатиричния театър, научи БЛИЦ. Димитър Рачков също се свързва с Вежди Рашидов и се интересува как може да помогне. 

В правителствения фалкон е заминал медицински екип от "Пирогов" с д-р Красимир Бинев, д-р Боряна Андонова и медицинската сестра Невена Баранова. 

"С голямото съдействие на премиера Бойко Борисов беше осигурен правителственият самолет, който да докара Павел Васев от Москва, а Цветан Цветанов ни помогна за осигуряване на средства от ГЕРБ. Беше осигурен и медицински екип със седействието на директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов и на проф. Николай Габровски, който пътува до Москва, за да се запознае със състоянието на Павел Васев. Много голяма помощ ни оказа и посланикът ни в Москва Атанас Кръстин. Премиерът е съобщил, че полетът ще бъде платен с дарение от ГЕРБ, но съгласно закона за бюджета тези пари ще бъдат преведени в министерство на здравеопазването и оттам ще се покрият разходите по полета", коментира пред БЛИЦ Вежди Рашидов. 

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ