Консулската служба на САЩ е отказала да издаде виза на енергийния бос Христо Ковачки, съобщава “Всеки ден”. В края на януари той лично се е явил в Консуската служба на САЩ в София. След рутинно интервю му е отказана американска виза. Той е искал да присъства на молитвената закуска, която американският президент дава всяка година в началото на февруари. Тази година това беше първата молитвена закуска на Обама. Присъствието на Ковачки на закуската е имало за цел да му даде легитимация за пред обществото у нас.
Бизнесменът е обвиняем за данъчни престъпления в особено големи размери. На него му беше наложена рекордна парична гаранция от 200 000 лева. За да напусне страната той се нуждае от разрешението на прокуратурата. От обвинението обаче са забавили отговора си докато не излезе становището на американската консулска служба. След отказа за щатска виза от прокуратурата все пак са разрешили на Ковачки да пътува.
Практиката на Държавния департамент на САЩ и на американските консулски служби по света е да не коментират откази на визи. Това бе потвърдено от пресслужбата на американското посолство в България. От там уточниха за “Всеки ден”, че не предоставят информация по индивидуални визови въпроси с оглед защита на личните данни и неприкосновеност на хората, поискали да посетят САЩ. Такава позиция е мотивирана от американското законодателство.

Пресаташето на Христо Ковачки Десислава Филипова каза пред “Всеки ден”, че няма информация дали бизнесменът е искал американска виза и дали му е отказана.” Той беше болен и тогава ходеше в Германия, но за САЩ нямам информация”, обясни Филипова.
“За пръв път чувам такова нещо”, така лидерът на ВМРО и съпредседател на Движение “Напред” Красимир Каракачанов отговорил на въпрос на “Всеки ден” дали му е известно, че на Христо Ковачки е отказана виза. Каракачанов бе категоричен, че едва ли този отказ е свързан с коалицията. “Ковачки не е нито член на някоя от партиите в коалицията, нито е част от ръководните органи, така че не мога да гадая”, изтъкна лидерът на ВМРО.
С отказа да бъде допуснат на територията на САЩ обаче показва, позицията на американското правителство към бизнеса на Ковачки, както и към проекта му за влизане в политиката - Коалиция “Напред”, коментираха обаче запознати със случая. Ковачки е поредният български бизнесмен, който получава отказ за американска виза. Идентичен е случаят с Васил Божков, който също е персона нон-грата зад Океана. /БЛИЦ