Протестна демонстрация в знак на солидарност със сънародничката ни Костадинка Кунева се състоя снощи в центъра на гръцката столица Атина.
Инициативата за акцията бе на Съюза на чистачите и домашните помощници от област Атика, а участие взеха над 80 низови синдикални сдружения. В същото време протестна демонстрация се проведе и в центъра на Солун. Участниците в събитието в Атина, сред които и майката на Костадинка Елена Дечева, призоваха за откриване и наказване на физическите и морални извършители на покушението над българката, за единство на гръцките трудещи се и имигрантите в страната, за справедливост и спазване на трудовото законодателство, срещу съществуващата практика за наемане на частни фирми-посредници в сферата на чистотата в държавния сектор. Демонстрацията в гръцката столица завърши с шествие до сградата на парламента, където представителство на протестиращите в присъствието на Елена Дечева връчи меморандум до председателя на гръцкото народно събрание Димитрис Сюфас. След края на демонстрацията, на която присъстваха над 1000 души, имаше инциденти между някои от присъстващите на събитието лица и полицията. Органите на реда използваха сълзотворен газ, а демонстрантите отговориха с хвърляне на камъни и запалиха няколко улични кошчета за отпадъци. Сблъсъци между участници в демонстрацията и полицейските власти имаше и в Солун.

Кунева, която е секретар на Съюза на чистачите и домашните помощници от област Атика, малко преди Коледа бе залята с киселина в Атина. Вече втори месец тя продължава да се лекува в атинска болница със сериозни травми по лицето и тялото и увреждания на жизненоважни вътрешни органи. През последните 2 седмици нейното здравословно състояние бавно, но постепенно се подобрява, а от около седмица тя вече е в състояние да говори. Все още не е ясно обаче дали и доколко ще бъде възвърнато зрението и на двете й очи. /БЛИЦ