Мащабна полицейска специализирана операция за противодействие на престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система бе проведена в Плевен. Разкрита е нелегална счетоводна къща, работила с фирми от цялата страна и ощетила държавата с над един милион лева.
В процесуалните действия по разкриването на престъпната схема са участвали служители от сектор Борба с организираната престъпност, Охранителна полиция, Базовата научно-техническа лаборатория и отдел "Полицейско разследване" при Областната дирекция на МВР.
От 6.30 часа вчера до 3.30 часа на днес полицейски служители са извършвали обиски, претърсвания и изземвания на жилища и офиси в града. В дома на 32-годишен са открити преносим компютър, пълномощни от представители на фирми на физически и юридически лица. Иззети са фирмени печати. При обиск в офиса на плевенчанина са намерени още множество първични счетоводни документи, свързани с търговската дейност на фирми и физически лица от страната – банкови документи, данъчни фактури, справки декларации за ДДС и седем електронни касови апарата с фискална памет. Полицията се натъкнала на фирмени печати, компютър и множество магнитни носители – дискети и СД. Събрани са достатъчно данни, че 32-годишният е разгърнал престъпната си дейност в периода 2005 – 2008 година.
От друг апартамент, обитаван от 36-годишен плевенчанин, са конфискувани десет кочана с данъчни фактури.
За изясняване и документиране на престъпната дейност със заповед за 72 часа е задържан 32-годишният. Наблюдаващият прокурор е предявила искане за постоянна мярка „задържане под стража”. Повдигнато му е обвинение по чл. 253, ал.4 от НК за пране на пари в особено големи размери и във връзка с чл. 255, ал.1 от НК.