„Най-добрата политика е винаги да говориш истината, освен ако, разбира се, не си изключително добър лъжец“. Това е написал гениалният писател Джером К. Джером, а съдия Владислава Цариградска, която явно се стреми към кариера в политиката, е добре да послуша този съвет и да започне да се придържа към истината. Защото явно има проблем с паметта и забравя какво е говорила съвсем доскоро – при това абсолютно публично.

Както сигурно помните, съдийката стана медийна звезда в началото на годината, когато пред дома му беше разстрелян аферистът Мартин Божанов – Нотариуса.

Почти мигновено Цариградска (с любезната подкрепа на медиите и журналистите от мейнстрийма на сенчестия бизнесмен Иво Прокопиев) изгря на публичната сцена под претекста, че била основна жертва на Нотариуса.

След серия от политически интервюта пък, Цариградска поиска отново да й бъде осигурена държавна охрана, защото получавала заплахи за живота – своя и на близките си.

Такава охрана тя е ползвала и през 2020 г., когато за пръв път се почувствала заплашвана и бе изслушана от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Тогава тя не обявила името на Божанов като източник на заплахите, но това е друга тема на разговор.

След смъртта му тя пак получи охрана, като в крайна сметка се оказа, че я пази от човек, който е заплашвал редица публични фигури и вече е зад решетките. Т. нар. „Червен пират“ – момче с психични заболявания, беше задържан след редица заплашителни мейли, изпращани освен до Цариградска и до политици като Мария Габриел, например.

Но само плевенската съдийка настоя да бъде пазена от държавата – дали от страх заради собствените си тъмни обвързаности, които се появиха за нея или за реклама, можем само да гадаем. Макар и с огромна степен на сигурност. Напълно ясно е обаче, че всеки път, когато стане напечено около нея, Цариградска се сеща да вади картата със заплахите.

И така стигаме до миналия току-що уикенд, когато стана ясно, че магистратката изпратила до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и членовете на съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) сигнал, че пак била заплашвана и се чувствала застрашена, както за съдийската си независимост, така и за живота и сигурността ѝ.

В посланието си сега съдията поискала серия мерки, които да й подсигурят удължаване на зашитата. А също да бъдат приети законовите промени, които да гарантират ефективна такава на всички съдии, обсъждани през юни 2021 г.

Информацията за новата тревога на Цариградска далеч не изненадващо бе съобщена от изданието на Иво Прокопиев - „Дневник“. В писмото си Цариградска лансира и нова версия защо се страхува за живота си – този път причината била, че от 2019 г. до момента отправяла „остра критика към прокуратурата и особено към действията и бездействията на главните прокурори - Сотир Цацаров, Иван Гешев и Борислав Сарафов“.

И затова тя сега била много притеснена, че в Министерството на правосъдието влиза нов министър – Мария Павлова, която смени на поста явно много харесвания от Цариградска Атанас Славов.

С две думи, съдийката настоява, когато правосъдието не е в ръцете на неин човек, да бъде допълнително обгрижвана от държавата. Дали обаче е само това? Ако се вгледаме по-задълбочено в писмото й до съдебните власти, става ясно, че тревогата й се дължи на факта, че явно нелицеприятни за нея факти бавно започват да изплуват на повърхността.

„Също ми стана известно, че от Софийска градска прокуратура се търсят (намират) лъжесвидетели, които да ме уличават в някаква престъпна свързаност и зависимост от убития Мартин Божанов – Нотариуса“, пише още Цариградска само два дни след като пред парламентарната комисия за аферата около Нотариуса, обяснения даде шефката на Инспектората на ВСС Теодора Точкова.

В изложението си пред депутатите Точкова разкри, че в инспектората са постъпили сигнали срещу групата около Нотариуса, но нито един от тях не е дошъл от съдия Владислава Цариградска. Всъщност единият сигнал бил от самия Божанов, който алармирал през адвокат ИВСС за съмнителни послания, които е получавал от Цариградска по времето, когато последната е гледала делото му в съда в Луковит.

През 2020 г., през адвоката си, Божанов е подал сигнал в Инспектората на ВСС срещу Цариградска, свързан с нейни действия по имотното дело, водено в Луковит. Според сигнала тя е допуснала свидетели в гражданско имотно дело, които да свидетелстват обаче дали е осъждан, разследван и водят ли се производства срещу него в НСлС.

Преди едно от заседанията по делото, негов познат, назовавайки съдията по малко име, му казал: „Оправяне с нея няма, освен ако не се разберат“. В последствие, непосредствено след заседание по делото на 14 януари 2020, съдията се обърнала към свидетеля, който присъствал на заседанието, с малко име и фамилия и е изрекла репликата: „Пропускаш възможността“.

В заведение, същият познат на Божанов се появил и му казал: „Пропускаш всички възможности. Оттук нататък войната ви с Владка е тотална и никой не може да ти помогне“.

В сигнала Божанов и адвокатът му подчертали, че не оспорват процесуалните действия, допуснати от Цариградска, но считат, че посочените обстоятелства водят до извод за накърняване на престижа на съдебната власт от страна на този съдия.

От Инспектората обаче са счели сигнала за нередовен, защото не са били отстранени пропуски, които са указали на Божанов и адвоката му да отстранят. Затова не се стигнало до проверка.

Всъщност, разказаното от Точкова допълва чудесно и думите на самата Цариградска, която в медийни изяви не веднъж или два пъти си позволяваше да нарича Божанов, от когото получавала заплахи, със свойското „Марти“.

Е, явно двамата – „Владка“ и „Марти“ са се познавали достатъчно добре, за да си разменят различни оферти, подкани и заплахи, а след това да залеят медии и институции със сложните си взаимоотношения.

И колкото и днес, когато Божанов го няма, Цариградска да обяснява, че е разкрила голяма корупционна схема в Темида, написаното остава и то дава друга светлина върху твърденията й. И явно това много е разтревожило Цариградска, която е решила, че най-добрата защита е атаката.

И затова сега се прави на жертва, преди някой да е успял да разкрие цялата истина около отношенията й с Божанов, богатите криминални досиета на съпруга и девера й – небезизвестните в ъндърграунда Марио Бировски – „Бокса“ и Ивайло Бировски, а също интересите, които обслужва с цялото си медийно поведение, подхранващо амбициите за пълно овладяване на Темида от страна на олигархично-корпоративния кръг „Капитал“ на Прокопиев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук