Софийският военен съд даде една година и половина условна присъда с три години изпитателен срок на бившия заместник-шеф на ГДБОП Иван Иванов. Присъдата е по обвинението, че Иванов е изнасял в РПУ "Рила" информация с невярно съдържание. Той получи и една година за нерегламентиран достъп до документи, но в този случай съдът приема по-високата присъда.
Прокурорът по делото  Илиян Георгиев каза, че първо трябва да се запознае с мотивите на съда за това решение, след което ще реши дали да обжалва. Той посочи, че са разпитани над 100 свидетели по обвинението срещу Иван Иванов, което още не е внесено в съда. Става дума за намерените пушка и компютър, които се смята че Иванов е приел като дарение.
Иван Иванов бе арестуван, след като Атанас Атанасов, депутат от ДСБ, даде на прокуратурата доклад, от който стана ясно, че Иванов покровителства нерегламентирана дейност на определени фирми.Тогава той обяви, че разполага със записи, направени със специални разузнавателни средства, на
разговори между представители на ръководството на МВР с лица от сивата икономика. Депутатът каза, че става въпрос за заместник в една от полицейските служби.
След развихрилия се скандал главният секретар на МВР Валентин Петров напусна системата на МВР, а министърът на вътрешните работи Румен Петков подаде оставка.
След развихрянето на скандала бившият вътрешен министър Богомил Бонев определи скандала като специално подготвен компромат срещу системата на МВР. До този момент бившият зам. шеф на ГДБОП ползваше мярка за неотклонение парична гаранция от 1000 лева, която му наложи Софийският военен съд / Милан Николов, БЛИЦ