В Пловдивският окръжен съд за днес е насрочено открито съдебно заседание по иск за собственост на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария за двореца „Кричим“. Очаква се днес да бъдат представени и разгледани две експертизи – първата е за оценката на имота, а втората е за идентичността на постройките от нотариалните актове и сега съществуващите сгради, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
Имотът фигурира някогашното Интендантство на цивилната листа, а на предишното заседание на съда бе дискутиран именно статутът на тази държавна структура. Миналия път съдът прие като писмени доказателства 49 документа, сред които и Правилника на Интендантството, представени от проф. Владимир Петров. Адвокат Ели Христова, защитник на интересите на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза, поиска назначаване на сравнително-историческа експертиза, която да даде заключение за положението и историята на този орган, както и за статута на подобни институции в европейските монархии. Искането не бе уважено от съдебния състав, тъй като касае правни въпроси, за които експертиза е недопустима.
Интересите на държавата се защитават от проф. Петров и юрисконсулти на Министерството на благоустройството и регионалното развитие и на областна администрация – Пловдив. Те поддържат възражение за родова подсъдност - че с оглед цената на исковете делото е подсъдно не на Окръжен съд Пловдив, а на Районния съд. По това възражение съдът ще се произнесе днес след изслушване на заключението на съдебно-оценителна експертиза.
За пръв път по делото за двореца „Кричим“ на Симеон и Мария Луиза се налага да доказват права за собственост, тъй като им бе отказано по административен ред да се възстанови собствеността на имота. Преди това те получиха с административни актове дворците „Царска Бистрица“, „Баня“, „Врана“ и „Ситняково“, над 15 000 декара земи и гори в Рила и др. недвижими имоти. Димана Тодорова, БЛИЦ