Софийски градски съд /СГС/ отказа да приеме съкратената процедура, която поиска подсъдимият Николай Арабаджиев, обвинен за убийството на своя съученик Атанас Атанасов, чието тяло бе намерено разчленено в столицата и на Витоша.
Решението на съда да не приеме съкратената процедура вбеси адвокатите на подсъдимия като те поискаха отвод на целия съдебен състав. Според тях съдебният състав е предубеден и заинтересован, каза адвокат Марин Марковски, който е убеден, че по този начин се нарушават принципи от европейската конвенция. Съдът мотивира отказа си да приеме съкратената процедура, тъй като съдебният състав изразява съмнение в част от фактите по делото.
Адвокатите на родителите на загиналото момче поискаха съдът да не си дава отвод, за да може да се разбере дали убиецът е подготвил целенасочено инструментите за разчленяване на жертвата. Става дума за нож, трион, скалпел и други хирургически инструменти, намерени в дома на бабата на убиеца.
Съдебният състав не си даде отвод, тъй като присъствието на журналистите в съдебната зала гарантирало честността на процеса. Адвокатите на убиеца обявиха, че напускат залата. Съдът с председател Николай Младенов отложи делото. 
След като напусна съдебната зала адвокатът на Арабаджиев Марин Марковски заяви, че това, което става в съдебната зала е страшно. Съдът потъпква правата на подсъдимия, който по презумция е невинен до прочитане на присъдата. Според Марковски клиентът му е бил сериозно подлъган от служебен адвокат, който му бил втълпил да си признае вината. "Когато е потъпкан закона за Николай Арабаджиев, утре може да се потъпка за всеки един от нас", категоричен е защитникът. Според него имало група съдии, които искат да решат казусите спрямо своите виждания, а не според закона. Това било вид бунт срещу закона, категоричен е адвокат Марковски. Той изрази надежда, че адвокатската колегия ще защити постъпката му, защото ставало дума за морален въпрос. Марковски призна, че донякъде е нарушил процедурата, защото нямал право да остави клиента си без защита.

Като "пълен цирк" определи поведението на адвоката на подсъдимия, майката на загиналия Татяна Атанасова. Тя определи поведението на Марин Марковски още като "недопустимо и като манипулация към съда". Според нея е недопустимо за толкова тежко и жестоко убийство да се допуска съкратена процедура. Жената бе категорична, че законодателите трябва по-бързо да се замислят за промени по този проблем.
По-рано Николай Арабаджиев призна изцяло вината си и прие съкратеното следствие. На днешното съдебно заседание адвокатите на подсъдимия поискаха закрито заседание предвид факта, че можело да се засегнат интимни тайни от живота на подсъдимия. Това обаче не се прие от Темида, която прецени че по процеса няма интимни моменти. Съдът прие исковете на родителите на загиналия, които са изявили претенции от по 500 000 лева. Веднага след това подсъдимият Николай Арабаджиев заяви: "Признавам изцяло фактите по това дело и прие съкратената процедура.
Николай Арабаджиев е обвинен за жестокото убийство на своя съученик Атанас Атанасов, което бе извършено на 20 май 2008 година в столичният квартал "Гевгелийски". Тялото на жертвата бе разчленено и изхвърлено в няколко чувала. По-късно Арабаджиев си признал за престъплението и завел ченгетата на Витоша, където изровил главата, ръцете и гръдния кош на жертвата. Убийството е извършено по време на абитуриентските балове, като криминалисти твърдят, че самото разчленяване на тялото е траело 4-5 часа. Самият килър имал инструменти за аутопсия, защото от малък искал да стане хирург.
Милан Николов, БЛИЦ