Административният съд в Русе спря изпълнението на предварителното решение на общинската избирателна комисия за предсрочно отнемане на пълномощията на съветника от ГЕРБ Ваньо Танов заради отсъствие от три сесии на Общинския съвет.
Решението може да се обжалва в 7-дневен срок. Съдебното дело е по жалбата на Танов срещу решението на комисията. Магистратите се съобразиха с аргументите, че предварителното отстраняване на Ваньо Танов като общински съветник може да има негативни последици за личността му и да попречи за нормалната работа на градския парламент. Подобно бе становището и на Окръжната прокуратура на Русе, която наблюдава съдебния процес поради "важен държавен интерес".
Съдебното дело продължава по спора за законосъобразността на решението. Жалбоподателят твърди, че не трябва да му бъдат отнети пълномощията, защото не е нарушил закона - бил е възпрепятстван да присъства на общински сесии, тъй като е бил в чужбина или в тези дни е бил призоваван от прокуратурата в София за разследване на корупционни схеми.

Ответникът – общинската избирателна комисия, държи на становището си, че е нарушен законът с три отсъствия без уведомяване на председателя на Общинския съвет. До дни трябва да стане ясно какво ще е решението по жалбата на Танов. /БЛИЦ