Запор върху девет сребърни чинии поиска Окръжният съд в Пазарджик. Съдовете се намират в гръцки музеи в Атина и Солун и според историците принадлежат на византийския управник Константин Аланис, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
Причина за искания запор е изясняването на произхода на съкровището. Гърците не са длъжни да изпълнят искането за запор, но вярвам, че ще се съобразят, заяви прокурорът от Пазарджик Ангел Панков. Целта на искането е да бъде изяснен произхода на съкровището.
Според съдения за иманярство пазарджиклия Найден Блангев, той е намерил имането в местността Градището край село Величково. След това продал чиниите на антиквар за 30 000 германски марки.
Официалното гръцко становище е, че тези съдове са принадлежали на техен гражданин, който пък ги наследил от баща си. Чиниите са откупени от атинския музей “Бенаки” за сумата от 2.2 милиона евро.
Историята около чиниите нашумя през 2006 година, когато една от тях бе предложена на аукцион, организирана от къщата “Сотбис”.За нея бе поискана думата от 300 000 паунда, но купувач не се намери./БЛИЦ