Софийски градски съд започна днес делото срещу америанският гражданин Ли Джеси Куинто, подсъдим за това, че в периода 2005-2006 година като управител на фирмите "Юро Бейчърс" и "Ню Технолъджес" е извършил нарушения с документи, като е закупил имоти, без да се спазва разликата между физическо лице и представящите го юридически лица. 372 360 евро имуществени нарушения и 868 179 лева финансови операции са записани в обвинението срещу американеца.
Подсъдимият не се яви по делото, защото в момента излежава 20-годишна присъда, дадена му от съда във Флорида. В щатите Куинто е задържан в момент, когато пласирал 2 унции кокаин на стойност около 680 $. За последно у нас янкито е бил през февруари 2006 година, разкри за Агенция БЛИЦ защитникът на подсъдимия адвокат Траянова.
Днес съдът разпита счетоводителя Георги Иванов, изработил документите, юристът Живко Бояджиев, който е дал становище за покупко-прродажбата, и Теодора Симова, с която Куинто живял у нас.
Счетоводителят Иванов си призна, че е обработил данъчна декларация на подсъдимия, както и поток от документи за купуване на имоти. Той не си спомни дали е предупредил чужденеца за опасността от нарушаване на родното законодателство.
Юристът Живко Бояджиев е дал становища за покупка на имот в Слънчев бряг, като страните по този договор не са били представени, имало празно място в документа. След това чужденецът закупил други два имота, като отново ползвал услугите на юриста, привикан като свидетел. Американецът създал двете дружества у нас, за да може да търгува с имоти. Сделките са плащани единствено по банков път, стана ясно на днешното заседание. Бояджиев си призна, че е направил и данъчната регистрация на сделките.
Последна пред съда се изправи девойката, с която Ли Джеси Куинто е живял в България - Теодора Симова. В момента момичето е на 22-годишна възраст и въпреки, че 35-годишният американец е в затвора, тя се чувала с него всеки ден. Те се запознали на 30 юни 2005 година, когато Теодора се дипломирала. Спорд нея гаджето й купувал апартаментите със собствени спестявания и семейни пари, като имал и сервиз за автомобили. Въпреки, че говорили ежедневно, те така и не обсъдили темата защо американецът от британски произход е задържан. Той и казал само, че никой не го е информирал за особеностите на българското законодателство.
Адвокатката на подсъдимия връчи на съда и прокуратурата обвинителния акт от делото във Флорида, настоявайки да бъде приет за доказателство, като поиска на клиента й да бъде издадено свидетелство за съдимост. Съдията по делото прие и двете искания.
Джеси Ли Куинто е американски гражданин, който търгува с наркотици в САЩ. Част от парите си e изпрал в България, установила проверка на родните следствени служби. Чужденецът e закупил 3 апартамента в София и един в Слънчев бряг. У нас са открити и две негови банкови сметки с 380 хиляди евро.  Във Флорида има присъда 20 години лишваване от свобода. В България подсъдимия има имущество на стойност около 2,5 милиона лева. Следващото дело е насрочено за 15 декември тази година/ Милан Николов, БЛИЦ