Четирима български туристи в Гърция бяха обвинени в шпионаж от тамошните власти, защото приближили военен обект в Орестиада, пише “24 часа”.
“Очаква се всеки момент срещу тях да започне съдебен процес. Ще се гледа по съкратената процедура”, съобщи по телефона оттам защитничката им Илиана Власакиду. “Знаем за случая и го следим. Вероятно ще има и наше присъствие, ако се стигне до обвинение”, каза дежурният в консулството ни в Солун Кремен Стоев.
По първоначални данни Делчо Жеков, Веселина Петева, Даринка Димова и Таня Василева били задържани от служители на контраразузнаването. Това станало в неделя следобед малко преди да пресекат обратно границата ГКПП Орменион-Капитан Петко войвода с България. За уикенда бяхме на разходка до Орестиада. На излизане от града се объркахме и стигнахме до път без изход , в края на който имаше казарма. Там обърнахме колата, докато намерим шосето за България, разказали задържаните. Те признали, че наистина по време на тура си правили много снимки за спомен. Делчо е хасковлия и има зала по кикбокс и свободни двубои. За половин година това е втори пореден абсурден случай на обвинение в шпионаж на сънародници в Гърция.

В края на август м.г. почти на същото място бяха задържани сержантът от Българската армия Йордан Чапов, съпругата му Димитрина и цивилният Георги Граматиков. По идентичен начин тогава в обектива на фотоапарата им влязъл военен обект в далечен план. Тримата получиха 15-месечни присъди, които после бяха заменени с по 1000 евро глоба. “Сега обвинението е малко по-различно”, каза адвокат Власакиду, но отказа подробности. /БЛИЦ