Седем акта са били издадени на "Топлофикация" и на отделни нейни служители през 2006 година след инспекция, направена от държавни финансови инспектори. Това заяви днес пред съда Светлана Бижева, която е един от инспекторите, които са се включили малко по-късно в ревизията.
Тя разказа пред съда как са проверявани документите на дружеството, след което са издадени седем акта за неспазване на процедури по закона за обществените поръчки. Четири от актовете са за имуществени санкции и три са персонални за отделни служители в дружеството.

Проверката установила още, че няма информация дали събраните вземания от "Топлофикация" се дължат на сключените договори със съответните фирми за вземания. В този период, в който е правена проверката, "Топлофикация" имала договори с три или четири фирми за събиране на задълженията от клиентите на дружеството.
Обвинението срещу Валентин Димитров и още петима представители на борда на директорите е, че в периода 2003-2006 г. "Топлофикация" е ощетена с 2 млн. лева. Парите са изхарчени за купуване на горива, рекламни материали, джакузи, джет и други луксове. Освен Валентин Димитров пред съда са изправени още Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев.
Милан Николов, БЛИЦ