Поредният спор между управляващи и опозиция в парламента се развихри по време на избирането на членовете на Съвета за електронни медии/СЕМ/ от квотата на Народното събрание, предаде парламентарният репортер на БЛИЦ.
Лидерът на ДСБ Иван Костов обвини СЕМ в ограничаване на свободата на словото и заяви, че поради тази причина страната ни е на последно място по този показател. Този орган е изпразнен от съдържание, не регулира медиите и не гарантира свободното слово,а в неговия състав не влизат авторитетни хора, а само такива, които не преживяват своето членство там като обществена функция, посочи Костов. Весела Драганова от НДСВ обаче изрази изненада от думите на Костов. Според нея няма ограничавене на свободата на словото, нито пък СЕМ има отношение по въпроса.
Да се направи промяна в начина на избор на членове на съвета предложи Любен Дилов от ОДС. Според него нещата трябва да бъдат направени така, че в СЕМ да няма представители на хората, които се контролират. Иво Атанасов от БСП пък заяви, че мандатността на членовете на СЕМ осигуряват независимост на институцията.
Камелия Цветанова, БЛИЦ