Лекуваме левкемия със стволови клетки, извлечени от млечните зъби на децата. Това заяви стоматологът д-р Венелин Алексиев, който е първият у нас лекар, обучен да изолира животоспасяващите клетки от пулпа на млечните зъби на децата, пише "Труд".
Стволовите клетки от млечно зъбче се определят като мезенхимни, които имат способността да се диференцират в тъканнообразуващи клетки - сърдечномускулни, бъбречни, чернодробни, мускулна тъкан, сухожилия, хрущялна тъкан, имат способността да формират дентин.

Към момента лечението на заболявания чрез регенерация на тъкани от мезенхимни стволови клетки е най-новото и бързо развиващо се направление в съвременната медицина.

„От мъдреците на възрастните индивиди се изолират клетки, които успешно възстановяват увредената чернодробна тъкан“, каза още д-р Венелин Алексиев.
Изследванията в областта на терапията със стволови клетки се развиват бързо и дават надежда за лечение на ювенилен диабет, сърдечни заболявания, артритни заболявания, болест на Паркинсон, на Алцхаймер, наранявания на гръбначния стълб, множествена склероза и др.

Практиката за извличане на стволови клетки от зъби е въведена у нас през 2010 г. За миналата година има 100 случая на изолирането на животоспасяващите клетки от зъби на малчугани.

„Това е втори шанс за родителите, пропуснали да съхранят стволови клетки на децата си от плацента“, поясни Алексиев. От един млечен зъб могат да се изолират между 10 и 100 хиляди мезенхимни клетки, които са тъканорегенериращи, допълни той. Подходящи за целта са три групи зъби /1, 2 и 3/, общо 12 на брой. Преди да бъде извършена с местна упойка, процедурата се обявява в Агенцията по трансплантации. Зъбът се поставя в специален съд и се транспортира до съответната тъканна банка.

Цената за съхранение на един млечен зъб за 20 години е 3500 лв., а за 2 - 4500 лв., каза Алексиев.