След Пловдив и Монтана, и Севлиево отказа да приеме софийски бали със смет. Вицепремиерът Меглена Плугчиева и екоминистърът Джевдет Чакъров спешно разпращат тези дни писма до различни кметства в страната да приемат част от софийския боклук, под угрозата България да бъде санкционирана от Европейската комисия.
Предложението на държавните институции е неприемливо и не е в интерес на общината, каза днес на пресконференция кметът на Севлиево Йордан Стойков. С уважение към проблемите на София, не бихме си позволили да създадем проблеми в Севлиево, за да облекчим част от трудностите в София, аргументира се кметът. Той уточни още, че в писменото запитване на двамата министри не е имало предложение за финансово обезщетение за общината, ако приеме софийските бали. Миналата година на Пловдив и Карлово правителството обеща пари за депонирания в сметищата им столичен боклук, но голяма част от тях още не са преведени.
Решенията си в общината не вземаме еднолично или в тесен кръг, зачетени са мненията на специалисти по екология, както и на общинските съветници, каза още кметът на Севлиево. Извънредно заседание на Общинския съвет обаче няма да има, добави той. Кметът допълни, че общината има устойчива екологична политика, а опазването на околната среда е местен приоритет номер едно, потвърден и след допитване до гражданите. Той заяви, че регионалното депо за битови и опасни отпадъци е с обем от 1 200 000 кубически метра, а балираните отпадъци край София са около 600 хиляди тона. По думите му Севлиево внася годишно в депото между 12 и 15 хиляди тона отпадъци. /БЛИЦ