500 яйца, 15 кг сланина, 30 кг праз лук и 10 кг стар лук бяха нужни на местните кулинарни вълшебници Руска Драгановска и Иван Митев, за да приготвят т.нар. Бабина гостба в Априлци по случай “Празника на сланината 2013".
Деликатесът бе сготвен и с помощта на близначките Цветеина и Тихомира Вълкови в 80-литров тиган с размерите на &quot;чиния&quot; на сателитен спътник, изработен в Южна България по заръка на бившия кмет на Априлци Младен Пелов. Ястието бе раздадено на близо хилядата гости на високо холестеролната фиеста, а заедно с него и - 700 прясно опечени шишчета със сланина и червен лук, и поне 23 л домашна сливовица. На тях им се израдваха и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който е родом от града под връх Ботев, и губернаторът на Ловеч Ваня Събчева. Местното читалище &quot;Светлина - 1895&quot; бе организатор на сланиниадата, съобщи председателят му Дончо Пачников. <br /> <br /> Според него тамошният огнеборец Боян Банков спечелил престижния конкурс за &quot;Най-добра сланина&quot; в съперничество с 15 свои съграждани. Победителят бил отличен с 15-килограмово прасенце, отгледано от свиневъда Марин Кючуков от ловешкото с. Александрово.<br /> <br /> &quot;Вкусовите качества на сланината зависят не от това как тя е приготвена, а от режима на хранене на прасето. Ако животното е отгледано с повече царевица, сланината му ще е блажна, ако то е яло най-вече тиква, тя ще жълтее, а в случай, че ечемикът е бил основното ястие на свинята, сланината й ще е стегната&quot;, заяви още Пачников, като добави, че именно храненето предопределя дали бялата мръвка е полезна или вредна за здравето на човека. <br /> <br /> <strong>Гергана ДИМИТРОВА, БЛИЦ</strong>