Софийски градски съд намали гаранцията на двамата подсъдими Юлиян Мичев и Петър Савов по мегаделото Софийски имоти.
Те  ще получат обратно 9 000 лева от внесената парична гаранция от 10 000 лева. Софийски градски съд насрочи следващото заседание по делото за 25 май тази година.

Мега делото е срещу девет служители на Софийски имоти и пет оценители, които са обвинени за нанесени щети в размер над  2 007 946 лева. Софийска градска прокуратура повдигна обвинение срещу Станимир Зашев, бивш председател на временната комисия на Софийски имоти и срещу осем бивши члена на Съвета на директорите. Освен тях обвинения са повдигнати и на петима лицензирани оценители. Според прокурорите деянията са извършени в периода 2003 г. - 2004 г. като нанесената щета е 2 007 946 лева.

БЛИЦ припомня, че Софийски градски съд отказа да приеме днес граждански искове в размер на 1 803 000 лева, отправени от Софийски имоти към подсъдимите бивши ръководители на дружеството. Преди това съдът отказа да върне делото на прокуратурата, чието искане бе на адвокат Ина Лулчева, защитник Тошко  Добрев.  Съдът призна, че в него има грешки, които могат да бъдат оправени по време на самия процес. Гражданските искове бяха посрещнати с недоволство от адвокатите на 14-те подсъдими бивши ръководители на Софийски имоти и оценители. Според защитнициге сумата, която беше искана се обявява три пъти, като по този начин тя надхвърля сумата за солидарност. Адвокатите се възпротивиха на гражданските искове с твърденията, че подсъдимите имат индивидуални обвинения, а претенциите на сегашното ръководство на Софийски имоти е те да изплатят исканите суми солидарно. Според част от адвокатите е изминал и пет-годишният давностен срок по подобни искове.
Съдът отхвърли исковете най-вече с мотивирането, че в момента в обвинителния акт има грешно изчислени суми. Също така съдът не прие, че е възможно подсъдимите да изплащат сумите солидарно. Адвокатът на един от подсъдимите Станимир Зашев, Илиян Василев, нападна прокуратурата, че са допуснати всички възможни нарушения при съставянето на акта. Според него е внесено обвинение срещу лица без да има връзка в обвиненията, които са им повдигнати. Защитникът е убеден, че няма съучастие между обвиняемите, както се твърди в обвинителният акт. Според Илиян Василев подсъдимите ще трябва да чакат с години, за да се точи това мегадело, тъй като те не могат да ползват съкратеното производство при положение, че съда няма съгласието на всичките 14 подсъдими. Адвокатите на двама от подсъдимите поискаха промяна на мерките им за отклонение, тъй като те са внесли по 10 000 лева, а останалите подсъдими се ползват с мярка от 1000 лева.
Милан Николов, БЛИЦ