След Нова година ще бъдат внесени нови обвинения за нарушения по сделки със “Софийски имоти”. Това заявиха тримата прокурори, които внесоха първото обвинение срещу Станимир Зашев и още осем бивши члена на Съвета на директорите, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Има две дела, по които се работи и предстоят да бъдат внесени. Едното е за девет сделки, а другото е за 30, като те са от 2003 г., съобщиха прокурорите от Софийска градска прокуратура. Става дума за ниска балансова стойност на имотите. Според магистратите е възможно първото внесено обвинения да представлява само 1% от щетите, нанесени на “Софийски имоти”. До този момент няма установена връзка между лицата, които са купували имотите, и тези, които са ги продавали. Имало е случай да се получи отговор за писмо запитване за сделка само за 24 часа, което е било практически невъзможно, смятат магистратите.

Обвинителните актове срещу представителите на борда на директорите са заради липса на контрол върху изпълнителния директор. Тодор Добрев е обвинен заради предварителна договорка, а Петър Савов носи отговорност за сключването на договорите. Отговорността на всички обвинени е лична, убедени са прокурорите, въпреки че става дума за колективен орган. Това е първият случай в България, в който отделни личности носят вина за колективен орган, категорични са обвинителите. Обвинението е за безстопанственост. Търси се отговорност на обвинените за това, че не са събрали колективния орган, за да обсъдят сделките и впоследствие не са контролирали цената на продажбата на имотите. Става дума за няколко магазина, както и за незастроени части и един апартамент, които се намират на примамливи места, обявиха магистратите.

Някои от обвинените дори имат повдигнато обвинение, без да са си сложили подписа на каквато и да е сделка. Когато те идвали на разпит в прокуратурата, казвали, че тези неща не били тяхно задължение. Въпреки това те признали пред прокурорите, че знаели за сделките, но нищо не са предприели. Станимир Зашев е написал като становище, че предварителните договори не означавали, че е трябвало да има сключена сделка. С писмо той го е представил пред комисия, като благодарение на него нотариусите са оформяли сделките. Обвинението срещу него е за евентуална умисъл, а не за пряка умисъл. От временната комисия, която е трябвало да следи сделките, заявили, че никога и никой не се е консултирал с тях, а становището по продажбите е оформяно именно с подписа и с печата на тази комисия. Всички сделки са с решение на Съвета на директорите, като вместо с конкурс имотите са продавани със замяна или договаряне. Според прокурорите не е случайно, че именно Зашев е човекът, който е трябвало да контролира тази временна комисия. Средно занижената цена на имотите е с около 50% по-ниска от реалната.

По-рано днес Софийска градска прокуратура повдигна обвинение за сключени сделки срещу бившия председател на временната комисия към “Софийски имоти” Станимир Зашев и още осем бивши члена на Съвета на директорите. Освен тях с обвинения са и още петима лицензирани оценители. Смята се, че деянията за извършени в периода 2003-2004 г., като нанесената щета е 2 007 946 лева. /Милан Николов, БЛИЦ