Цените продължават да падат и това е нещо напълно нормално с оглед ситуацията с коронавируса. Това заяви в ефира на bTV Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. 

"Ценовата война също е причината цините да са такива. ОПЕК преди около седмица намали добивите с около 10 млн. барела дневно, което беше недостатъчно. Пазарът реагира така, за да се разбере, че добивите не са достатъчно орязани", каза той.

"От началото на април има спад на пазара в рамките на 50-70% от продажбите. Цените у нас по-бавно отговарят на това, което се случва на световните пазари. И все пак тук цените са най-ниските в ЕС. Единствено дизелът в Люксембург е малко по-евтин", уточни Бенчев.

"Над 52-53% все пак от това, което виждате в касовата бележка, са данъци, които плащаме на държавата. Не може да има негативни стойности - нещо, което видяхме на борсата в Америка. Средните цени на бензина днес са 1.77 лв на бензина, а на дизела - 1.85 лв. Разбира се, цените в градовете са различни. Около 8-10% е спадът на цените на бензина и дизела", каза още той. 

Запитан какъв е спадът на потреблението, сравнено с миналата година, Бенчев отвърна: "В рамките на 50-60%. Най-тежкият ще е месец април. Друг проблем е, че може би има възобновяване на сивия сектор. Когато доходите на хората намалеят, всеки търси по-евтин вариант да се сдобие с гориво".

На въпрос очакваме ли още слизане на цените, специално в България, той отговори: "Със сигурност може да се очаква някакво намаление. Не очаквам цялостно големи сътресения в света. Очакваме стабилност около тези стойности".