Без англичани и руснаци по морето ни това лято. Новината за липсата на посетители от Острова дойде от “Балкан Холидейз”, който ежегодно води хиляди британски туристи, главно по южното ни Черноморие. Той отмени всичките си чартърни полети за България през лято 2020 и обяви, че ги презаписват за 2021-ва, съобщава "Труд".

Една от причините е, че британското правителство публикува списък от 50 държави, за които премахва ограниченията за пътуване и задължителната карантина заради COVID-19, като в списъка България не фигурира, но нашите съседки, като Хърватия, Гърция, Сърбия и Турция са със свободен достъп.

Това означава, че на британските пътуващи не се разрешава да посещават България, а българите не могат все още свободно да пътуват да Великобритания, без да бъдат подложени на задължителна 14-дневна карантина там на място.

Англия нанесе брутален удар на България, изкара я от списъка на...

“Лично искам да благодаря на всички вас за изключителната подкрепа и разбиране, които показахте през този тежък период. Сега трябва заедно да погледнем към лятото на 2021 г. и се надяваме да се присъедините към нас и нашите почивки през следващата година”, написа изпълнителният директор на “Балкан холидейз” Александър Стоянов в обръщение към клиентите.

Поне до средата на юли у нас няма да пристигат и руски туристи по нашето море, обявиха от Асоциацията на туроператорите в Русия. Отмяната на планираните ваканции не е само за България.

Фирмите са решили въобще да не предприемат международни пътувания, като част от големите компании ще преразгледат позицията си след средата на юли, а други са се отказали за всички пътувания до края на юли.

Междувременно министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че вече приемаме гости от 35 страни без последваща карантина. “Искрено се надявам след 15 юли да паднат ограниченията за влизане на туристи от Турция, Украйна, Молдова и Русия у нас, очаквахме това да се случи по-рано, но не стана”, допълни тя.

Туристическият бранш у нас реагира без изненада на новината за отменените чартъри, тъй като няма записвания за организирани почивки от Обединеното кралство, заради страх от пандемията с Covid-19.

“През 2019 г. имаше много британски туристи у нас, особено в Слънчев бряг, но сега картината е катастрофална за туризма. Сега ще имаме сезон “ден за ден”“, заяви Иван Иванов, шеф на Регионалната туристическа камара в Бургас. Той посочи, че през изминалия сезон британците на Юг у нас са били близо 240 000.

“Приемам решението на “Балкан холидейз” за нормално, защото няма записвания и хората се страхуват да пътуват”, коментира хотелиерът Малина Стратиева, бивш директор на “Слънчев бряг”.

По думите й английски туристи, вероятно индивидуални, могат да се очакват с нискотарифни полети. Два от туроператорите - “Туи” и “Джет ту холидей” засега нищо не са анулирали, но и там няма нови записвания. Те са обявили, че ще летят на 16 юли, но това е към днешна дата и утре не знаем какво ще стане, коментира Стратиева.