Срещаме се с главния готвач на LaOpera шеф Решат в сряда, около 17 часа в ресторанта. Той е точен и подготвен - личи си по усмивката и безупречното му облекло. Започва работа, когато е на 23 години и излиза от казармата.

Научава всичко от първия си шеф, който и до ден днешен готви - вече 50 години. От около година е в България заедно с екипа си от Истанбул и радва гостите на LaOpera с отличително авторско меню и бечупречно отношение. 

- Разкажете ни повече за кухнята на LaOpera
- Ние сме рибен ресторант с много висококачествена храна. Мога спокойно да сравня LaOpera с някой ресторант на Босфора. Всичко което има там, го има и при нас. Имаме 15-20 разнообразни мезета, прясна риба, 6-7 салати, топли предястия - калмари, октоподи, много и различни десерти.


 Пресен октопод, идеално приготвен и грилован на дървени въглища

- Защо хората са влюбени в ресторанта?
- Заради храната, в комбинация с атмосферата. Мястото е страхотно - истински качествен рибен ресторант. Не сме като останалите - не прекаляваме с музиката и шоуто. Хората идват тук, за да се насладят на качествената храна. 

- Коя е любимата храна от менюто на вашите клиенти?
- Най-много поръчват риба. Хората идват тук заради светипетровата риба (Джон Дори) - специалитетът ни. Правим калмарите и октопода по специална наша рецепта, салатите ни са страхотни. Не използваме нищо замразено. Всичко е прясно и се приготвя на момента, нямаме заготовки.

За нас е важно качеството. Може и да почакате малко повече, но гарантираме, че си заслужава. Държим рибата тук максимум 3 дни, след това не я готвим. Не бих сервирал нещо, което самият аз не бих консумирал. Не използваме фритюрници и олио. Готвим както у дома - на тефлонови тигани, със зехтин и висококачествено масло. 

- Качеството ли е най-важно за вас?
- Да, качеството на храната. За мен най-важното е гостите да си тръгват с усмивка оттук и да се връщат отново. Имаме си редовни клиенти, които идват поне веднъж седмично. Искам още такива. Искам да се чувстват у дома си тук. Когато някой дойде за пръв път, много държа да видят кухнята. Нашата е открита, точно защото искам да видят как се приготвя всичко, което се консумира, както и чистотата, която поддържаме.

Всеки ден след работа чистим по 1 час. Вече работя от 22 години и съм научен така - всичко да е перфектно. Когато ме поканиха да работя тук, казах, че ще дойда, когато ресторантът е с най-високо качество, така и стана.

- А кое е вашето любимо ястие от менюто?
- Салата шеф Решат е моят фаворит, както и лаврак локум - отново специалитет от менюто. Препоръчвам и грилованите калмари и десерт шеф Решат - много лек и приятен. 

- Кое е най-сложното за приготвяне ястие?
Октоподите са много трудни за откриване. Нашият октопод е номер едно в България в момента. Много е труден за приготвяне. На повечето места е предварително сготвен и замразен. При нас не е така. Когато си поръчате октопод процесът започва отначало. Варим го, после добавяме подправките и зеленчуците и след това го поднасяме. Имаме специални доставки на прясна морска храна само за нас. 

Знаете ли нещо интересно, когато дойдох тук, ми отне 6 месеца да намеря перфектните калмари. Нямаше хубави калмари, но най-накрая открих, това което търся и сега имам перфектните калмари. Много от подправките и зеленчуците, с които готвим са от Измир. Лично аз ходя да ги избирам.

Съвсем скоро започнахме да правим и неделен турски брънч с много богато меню. Има конфитюри, мед, каймак, разнообразни вариации на яйца, различни видове хляб и още много продукти. Менюто е изцяло мое и авторско. 

- Кое е вашето любимо българско ястие?
- Не съм пробвал много, защото все не намирам достатъчно време, но харесвам мусака. Много искам да се науча да готвя и българския ястия и защо не да започна да ги предлагам в ресторанта? Искаме да направим микс между българска и турска кухня в ресторанта ни в Лозенец това лято. Различни вкусове заедно - харесва ми. 

Кое е най-доброто място за хранене, парти и добро преживяване, на което сте бил?

Истанбул е страхотно място, както и Миконос, Ибиза, Париж. Качеството на ресторанта ни тук е много високо. Моят екип е от Истанбул и спокойно мога да кажа, че се нареждаме в топ 3 на най-добрите в момента. 


Специалитетът Джон Дори е истинскo удоволствие за сетивата

- Целият ви екип ли е от Истанбул?
- Да, всички работим заедно от 20 години. Моят екип е много качествен, познават си работата. Много им харесва в България, особено купоните. 

- А какво е вашето любимо нещо в България?
- В Истанбул живея в голям стрес, а когато съм в България, се чувствам по-спокоен. Ако ме питате къде в Европа бих живял, отново ще избера София. След 40 години в Турция мога да кажа, че се чувствам страхотно тук. Няма огромен трафик като в Турция. Харесвам хората, много всяка неделя се ходи на Витоша, толкова е близо - перфектно. Хората тук обичат живота! Ще ви дам един пример - в Истанбул работех 10 години без почивка на последната си работа, всеки ден. Шефът ми казваше - ще ходиш на почивка, когато умреш. Тук не е така, всеки си има почивка, както екипът ми така и аз.