Месеците декември и януари са  най-студените за последните 15 години, каза шефът на Националния институт по Метеорология и хидрология  – клон Варна Иван Иванов, цитиран от "Труд".
Поне с 2-3 градуса са по-ниски от средномесечните температури тези през Голям сечко т.г. , но може  да се окаже разликата и по-голяма, защото е прехвърлена едва първата десетодневка. Според краткосрочните прогнози до края на месеца не се очаква затопляне, ще остане студено,  ще преминават средиземноморски циклони през страната, ще има превалявания и силен вятър.

Според Европейските центрове за сезонни прогнози големи отклонения от средномесечните температури за  предстоящите месеци февруари и  март не се очакват . Морето няма как да замръзне, защото градусите са положителни. За да замръзне морската вода, температурата й  трябва да падне по-минус 1 градус.  А и силното вълнение  пречи на обледяването на морето.  Тези дни лед хвана само  по крайбрежието  на  Варненското езеро.
За последните 100 години морето  по Североизточното
крайбрежие  е замръзвало  3 пъти – през 1929, 1942 и 1954 година.  А за най-продължителната и студена варненска зима се смята тази през 1929 г.