Днес ще пуснем допълнение за заповедта за подновяването на женските консултации и имунизациите, където са изчистени всички въпроси. Да, ще бъдат правени всички ваксини.

Първо ще бъдат направени основните - имунизации, след това реимунизациите. Към майките, които не искат да заведат децата си, няма да имат санкции. Ваксината може да бъде отложена с 3 месеца. Това съобщи д-р Ангел Кунчев на брифинга на Националния щаб. 

По отношение за парковете, вчера към обяд направихме обиколка на Южния парк. Видя се че организацията е много добра. Вътре имаше съвсем рехаво, точно както се описано в заповедта на здравния министър, майки с деца и семейства с деца в определената възраст.

Нямаше струпване Мисля, че организацията е създадена много добре. Тя намалява рисковете от тази мярка. Ако продължи в същия вид, не виждаме причина да не се премине към други подобни мерки в бъдеще, каза Мутафчийски.

Щабът с нови данни за починали и заразени с COVID-19 в страната сутринта на 28 април БЛИЦ TV

Много важно е и следващите празници, които предстоят, дали ще има подобни струпвания отново на КПП-тата. Те функционират и заповедта не е отменяна. Важен е анализът как върви заболеваемостта, за което ви уведомяваме всяка сутрин и вечер.

Мисля, че лекарите дават пример как се носят маските, дали политиците трябва да дават пример - това е тяхна работа. Това, което видях в парламента, мисля, че всички носеха правилно маската, каза още шефът на Щаба. 

Много внимателно следим ситуацията във Видин. Не виждам да има пропуск на РЗИ. Много е оптимистична новината, че в този дом хората там са само носители, а нямат клиника. Хората, които имат нужда от лечение, ще останат там, на самостоятелен етаж. Има точни изчисления за предаването на инфекциите в болниците.

Доц. Ангел Кунчев с точна прогноза кога ще ходим на море

Вътреболничните инфекции могат да бъдат предотвратени на 30%, но останалите проценти са неминуеми. Правилата за ползване на предпазни средства не трябва да се неглижират, каза д-р Кунчев, кментирайки ситуацията в старческия дом във Видин. 

По отношение на разхлабването или затягането на мерките, се следят тенденциите. В момента тенденцията е възходяща, затова мерките трябва да се разхлабват много внимателно, подчерта Мутафчийски. 

Военен парад на 6 май няма да има. Курсантите не са напускали училищата. Учебният процес продължава при ограничение на контактите. Имаше идея да се съберат блокове от военните училища, които да проведат един строй във Велико Търново, то това според мен не бе удачно. Затова и този вариант отпадна, допълни генералът. 

Повечето вериги създават доста добра организация за безопасност по време на пазаруването, каза още Мутафчийски.